Atama krizine anayasal çözüm: Sezerin yetkilerini sınırlamak

Haber Giriş : 03 Nisan 2006 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasa Komisyonu Başkanı Kuzu, atama krizlerini çözecek formülü üretti. Kuzu, Başbakan Erdoğan'a sunduğu yasa taklifinde, Anayasa'nın 104. maddesinin değiştirilerek Cumhurbaşkanı'nın yetkilerinin sınırlandırılmasını önerdi...

AK Parti, atama kararnamelerindeki sıkıntıyı aşmak için kolları sıvadı. Köşk'ün veto engelini aşacak formülü TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu buldu. Anayasa'nın Cumhurbaşkanı'nın ?görev ve yetkilerini' düzenleyen 104. Maddesinde değişiklik öngören bir teklif hazırlayan Kuzu, sorunu çözecek sihirli formülünü Başbakan Erdoğan'a sunduğunu söyledi. Kuzu, 'Parlamenter sistemde Cumhurbaşkanı'nın bu kadar müdahale etmesi doğru değil. Cumhurbaşkanı kararnameleri şeklen inceleyebilir. Özüne ilişkin inceleme yapamaz' dedi.

Demirel bu kadar veto etmiyordu

Anayasa'nın 104. maddesinin değiştirilerek Cumhurbaşkanı'nın atama yetkisinin sınırlandırılması gerektiğini vurgulayan Kuzu, ekledi: ?Cumhurbaşkanı'nın müsteşar, vali, emniyet müdürleri dışında atama yapması doğru değil. Atama kararnamelerinde kırtasiyeciliğe son vermek gerekir. Binlerce atama kararnamesinin Köşkte ne işi var? Kiminle nasıl çalışacağına hükümet karar versin.'

Kuzu, ?Demirel döneminde bu kadar atama kararnamesi dönmemişti. Mevcut sistem Cumhurbaşkanı'nın siyasi görüşüne göre atamaların değişmesine imkan veriyor. Ecevit döneminde Köşk'e gönderilen kararnamelerin yüzde 1-2'si geri dönerken, AK Parti Hükümeti döneminde bu oran yüzde 24'lere kadar çıkıyor. Cumhurbaşkanı aynı, hükümetler farklı. İki Cumhuriyet hükümeti arasında bu kadar fark olmaz. Olursa orada anormal bir durum var demektir' diye konuştu.

İşte Burhan Kuzu'nun önerisi

Kuzu'nun teklifine göre, Cumhurbaşkanı'na sunulan atama kararnamelerindeki süre karmaşasına son verilecek. Kararname Köşk'e sunulduktan sonra normal yasalardaki gibi Cumhurbaşkanı 15 gün içinde ya atamayı onaylayacak, ya da veto edecek. Veto edilmesi halinde ikinci kez Hükümet, aynı kişiye ait atama kararnamesini Köşk'e gönderebilecek. Cumhurbaşkanı'nın atama yetkisi sınırlandırılacak.

426 KARARNAME GERİ DÖNDÜ

3 KASIM seçimlerinin ardından iktidara gelen AK Parti Hükümeti, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in atamalara ilişkin büyük direnci ile karşı karşıya kaldı. Sezer, AK Parti Hükümeti'nin atamalara ilişkin 13 Bakanlar Kurulu kararını, 378 Müşterek Kararnamesini uygun bulmadığı gerekçesi ile veto etti. Bu dönemde Sezer'in uzun süre onaylamadığı toplam 35 atamalara ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı ve Müşterek Kararname de geri çekildi.

18 karar ve kararname ise Sezer'de bekliyor. Böylece 3 Kasım tarihinden itibaren toplam 426 atamalara ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı ve Müşterek Kararname Köşk'ten geri dönmüş oluyor.

ATAMALAR SEZER'DEN GEÇİYOR

HÜKÜMET ile Sezer'i sık sık karşı karşıya getiren atamalarda kilit rolü Cumhurbaşkanı oynuyor. Cumhurbaşkanı, Anayasa'nın 104. Maddesi ve 2451 sayılı Atama Usulüne İlişkin Kanun'un kendisine verdiği yetki ile neredeyse atamadığı kimse yok. Genelkurmay Başkanı'ndan Yargıtay üyelerine hatta il emniyet müdürlerinin atamasına kadar Sezer'in onayı gerekiyor.

star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber