Atamalar için kritik hafta

Haber Giriş : 03 Nisan 2006 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Merkez Bankası (MB) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) başkanlıklarına yapılacak atamaların kaderi bu hafta netleşecek. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, MB Başkanlığı için yeni bir ismin bu hafta Cumhurbaşkanlığı'na gönderileceğini açıklarken, kulislerde konuyla ilgili boş kararname için bakanlardan imza alınmaya başlandığı konuşulmaya başlandı.

BDDK Başkanlığına yapılacak atama için de, MB'deki sürecin netleşmesinin beklenebileceğine dikkat çekiliyor. İki kritik göreve atamanın bugün yapılacak Bakanlar Kurulu'nda ele alınacağı ifade ediliyor.

MB Başkanı Süreyya Serdengeçti'nin görev süresinin biterek emekliye ayrılmasıyla başlayan atama krizinde sona yaklaşıldı. Başbakan Erdoğan, Sudan ve Suudi Arabistan'ı kapsayan gezisinden dönüşte gazetecilere yaptığı açıklamayla, hükümet olarak izleyecekleri yolu netleştirdi. Erdoğan'ın açıklamalarına göre, MB başkanlığı için yeni bir isme ilişkin kararname bu hafta Cumhurbaşkanlığı'na gönderilecek. Bu kararnamenin onaylanmaması durumunda ise MB, Erdem Başçı'nın vekil başkanlığıyla yönetilecek. Devlet Bakanı Ali Babacan da, cuma günü İtalya'da yaptığı açıklamada MB'nin halihazırda Başkan Vekili Erdem Başçı liderliğinde tüm fonksiyonlarını icra etmekte olduğunu bildirmişti. Erdoğan'ın açıklamaları, MB için boş bir kararnamenin Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldığı iddialarını da güçlendirdi. Kulislerde son dönemde Hazine Müsteşarı Halil İbrahim Çanakcı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mesut Pektaş'ın adı Merkez Bankası Başkanlığı için geçiyor.

BDDK için MB beklenebilir

Tevfik Bilgin'in 31 Mart'ta görev süresinin dolmasıyla boşalan BDDK Başkanlığı'na getirilecek ismin de bu hafta netleşmesi beklenirken; bu kuruma yapılacak atama için Merkez Bankası'ndaki sürecin netleşmesinin beklenebileceği vurgulanıyor. Bilgi veren bir yetkili "Biz Merkez Bankası'nda atama sürecinin netleşmesinin ardından BDDK'ye atama yapılmasını bekliyoruz. Zaten atama için çok beklenemez. Bazı bankaların satışı gibi konularda BDDK'nin hızla vermesi gereken kararlar var. Bu kararları da vekil yöneticinin alması beklenemez. Ama bir atama yapılana kadar 2. Başkan Ahmet Şirin başkanlığında çalışmalar yürütülür" diye konuştu. BDDK'ye Tevfik Bilgin'in bir kez daha atanması beklenirken, kulislerde Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar ve Ziraat Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Murat Ulus 'un adı da geçiyor.

referans

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber