İşte Türkiye'nin yeni suç haritası

Hayatboyu Eğitim ve Şiddetle Mücadele (HEGEM) Derneği Başkanı Solak, 2012 yılında Türkiye genelinde işlenen suçların haritasını açıkladı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Kasım 2013 21:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İşte Türkiye'nin yeni suç haritası

Hayatboyu Eğitim ve Şiddetle Mücadele (HEGEM) Derneği Başkanı Adem Solak, 2012 yılında Türkiye genelinde işlenen suçların haritasını açıkladı.

Trabzon Gazeteciler Cemiyeti'nde basın toplantısı düzenleyen Solak, aynı zamanda Üsküdar Üniversitesi Şiddet Araştırmaları ve Suçla Mücadele Merkezi Müdürü olarak görev yaptığını belirterek, genel başkanlığını yaptığı derneğe 42 üniverseteden 300'e yakın bilim insanının üye olduğunu ifade etti.

Dernek olarak şiddet ve suçla ilgili son yıllarda önemli araştırmalar yaparak raporlar hazırladıklarını anlatan Solak, bölgeler ve illerin baz alınarak yapıldığı bu çalışmada da 2012 yılında gerçekleşen suçların dağılımının belirlendiğini bildirdi.

2012 yılındaki toplam suç sayısının ciddi bir rakam oluşturduğunu savunan Solak, şöyle devam etti:

"Adalet Bakanlığı verilerine göre 2012 yılında meydana gelen toplam suç sayısı 3 milyon 285 bin 925'dir. Yani bu sayı cumhuriyet başsavcılıklarında açılan dosya sayısı demek. Buna boşanma davaları ile hukuk mahkemelerindeki davalar eklendiğinde yaklaşık olarak dava sayısı 7 milyonun üzerinde oluyor. Bu olaylarda yaklaşık 4,5 milyon kişi fail olarak yer aldı. Yani bu kişiler hakkında suç işlediği iddiasıyla fezleke düzenlenmiştir. Mağdur sayısı ise bu rakama dahil değildir. Buradan baktığınızda her dava dosyasında 3 kişi olduğunu kabul edersek 21 milyon kişi davalı ya da davacı olarak adliye kayıtlarında yer almıştır. Bu çok ciddi bir rakamdır. Bir karşılaştırma yaptığımızda Avrupa ülkelerini geride bırakmış durumdayız."

-Toplam olay ve suç sayısı-

Solak, bölgelere göre 2012 yılında toplam olay ve suç sayısı bakımından birinci sırayı 459 bin 869 dava dosyası ile Akdeniz Bölgesi'nin aldığını vurgulayarak, "İkinci bölge Ege ve üçüncü ise Marmara olmuştur. Bu raporda ayrıca 2010 ile 2012 yılı arasındaki toplam artış yüzdesi de hesaplandı. Buna göre toplam olayların son 2 yılda arttığı bölge Güneydoğu Anadolu Bölgesi'dir. Terörün durduğu bir zamanda suçların artması çelişkili gibi görünse de her çeşit suçun hesaplanması ayrı bir şeydir. Terörle diğer suçlar arasında Güneydoğu Anadolu Bölgesi gibi yerlerde ters orantı olduğunu söylebiliriz" diye konuştu.

Araştırmaya göre faili meçhul olayların en yüksek olduğu bölgelerin de hesaplandığına işaret eden Solak, "2012 verilerine göre Türkiye'de adliye kayıtlarına yansıyan faili meçhul olay 691 bin 3 olarak hesaplanmıştır. Faili meçhul olaylarda en sıkıntılı bölge 268 bin 160 dosya ile Marmara Bölgesi çıkmaktadır. İstanbul'un bu olaylarda birinci olması dengeyi değiştirmektedir" ifadelerini kullandı.

Suçların nedeni konusunda da bazı incelemelerde bulunduklarını kaydeden Solak, şunları kaydetti:

"Suçların nedeni hakkında birinci sırada aile kurumunu söylemek durumundayız. Hangi bölgede aile daha proplemli hale gelmişse orada suçların özellikle çocuklarla ilgili çok olduğunu görüyoruz. 2007 yılında 27 bin kişiye ulaşılarak göçle ilgili yapılan tespitte son 10 yılda şehirlere büyük göçlerin olduğu görüşüne hakim olunmuştu. Bu araştırma da suçun daha çok göç olan illerde olduğunu gösteriyor. Ne yazık ki yattığı odanın kapısını kilitleyerek uyyuyan anne ve babalar var. Çocuklarımızın nereye gittiğine dair çok fazla bilgimiz yok. Yeni nesil çok hızlı bir değişim içerisinde. Geniş aileden çekirdek aileye geçişte sıkıntılarımız oldu. Şiddete zihinsel olarak hazır bir gençlikle karşı karşıyayız. Tabiki bunun ardından sosyal arayışlar artıyor. Bunlar daha sonra mafya, çete ve törer örgütüne katılabiliyor."

Solak, bir gazetecinin araştırmayı yapmakta ki amaçlarını sorması üzerine ise "Üniversitelerde bilim adamları neden sahaya çıkmazlar diye söylenir hep. İşte biz bunun cevabını bulmaya çalışıyoruz. Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve bakanlıklara yol haritası olabilecek raporlar elde edilsin diye bu araştırmaları yapıyoruz" yanıtını verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber