Çalışan-çalışmayan herkese kreş imkanı

Hükümet, en yoksul kesim de dahil, çalışan-çalışmayan herkesin çocuğuna kreş imkanı sağlamak için düğmeye bastı. Kreş açılması için büyük destek verilecek

Kaynak : Takvim
Haber Giriş : 15 Kasım 2013 09:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Çalışan-çalışmayan herkese kreş imkanı

Hükümetin 'çocuk teşviği' paketinden aslan payını kreşler kapacak. En yoksul kesim de dahil, çalışan-çalışmayan herkesin çocuğunu kreşe gönderebilmesi hedeflenen yasa paketinde, kreş açılması için özel teşvikler verilecek. Yapılacak düzenlemelerin başında kreşlere vergi muafiyeti ve işveren sigorta primlerinin devlet tarafından karşılanması var. Ayrıca özel şirketlere kreş harcamalarının tamamını gider gösterme imkanı getirilecek. Teşviklerle kreşlerin yaygınlaştırılarak düşük ücretle nitelikli hizmet sunabilmeleri sağlanacak.

PAKET MECLİS YOLUNDA

İsmi 'Türkiye İçin Nüfus ve Aile Politikaları Kapsamında Yapılan Mevzuat Çalışmaları' olarak belirlenen yasa paketi, önümüzdeki günlerde Meclis'e gönderilecek. Uzun süredir üzerinde çalışılan paketin en sürpriz düzenlemelerinden biri de Türkiye genelinde ilçeler ve köyler de dahil tüm yerlerde kreş açılmasını sağlamak için verilecek teşvikler olacak. Paket yasalaştığında, kreş açanlar, 2012/3305 sayılı 'Yatırımlarda Devlet Yardımı Hakkında Karar' kapsamındaki tüm teşviklerden yararlanabilecek. Bankalar, kreş açacaklara özel faizsiz kredi ya da çok düşük oranlarda faiz oranları ile kredi çekme imkanını sağlayabilecek. Özel şirketler, kreş harcamalarının tamamını 'gider' olarak gösterebilecek. Bu yolla özel sektörün kreş açmaya ceza ile değil teşvik ile özendirilmesi hedefleniyor.

FAKİR DE GİDECEK

Aile Bakanlığı tarafından yapılan araştırmalarda, kreş imkanından sadece yüksek gelir grubunun yararlanabildiği saptanırken; teşviğin esas amacını her kesimin çocuğunu kreşe gönderebilmesi oluşturuyor. Bunun için teşviklerle ucuz, yaygın, kaliteli ve erişilebilir kreşlerin yaygınlaştırılması sağlanacak.

ÖZELDE ÇOCUK OKUTANA PARA DESTEĞİ

Dershaneleri özel okula dönüştürme çalışması yürüten Milli Eğitim Bakanlığı, 2014'te çocuğunu özel okullara gönderecek velilere de teşvik sağlayacak. Böylece imkanı olmayan ailelerin de çocuklarını özel okulda okutmaları sağlanacak. Milli Eğitim Bakanlığı'nın hazırladığı '2014 Mali Yılı Performans Programı' kitabında şu ifadelere yer verildi: "Yapılan yeni düzenlemelerle örgün eğitimdeki öğrenci sayısına göre özel öğretimin genel eğitim içindeki payı 2012 yılı sonu itibarıyla yüzde 3.8 olarak hesaplanmıştır. 2013 sonunda bu oranın yüzde 4.2 civarında olması beklenmektedir. Dolayısıyla, velilerin çocuklarını özel okullara göndermesini sağlayacak maddi destek sağlanması yönünde düzenlemeler yapılarak özel eğitimin genel eğitimimiz içindeki payının yüzde 5'e çıkarılması hedeflenmektedir." Yapılacak destetkler arasında özel okullarda uygulanan KDV oranının düşürülmesi ya da sıfırlanmasının olduğu da belirtiliyor. Halen özel okullarda KDV yüzde 8 olarak uygulanıyor.

Burcu ÇALIK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber