Bizans dönemine ait mühür koleksiyonu kitap oluyor

Samsun Müzesi’ne kayıtlı koleksiyoner Adnan Acı’nın Doğu Roma(Bizans) dönemine ait mühür koleksiyonunun kitap haline getirilerek yayımlanması için çalışmalar başladı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Kasım 2013 10:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bizans dönemine ait mühür koleksiyonu kitap oluyor

Adnan Acı'nın yıllardır biriktirdiği Doğu Roma(Bizans) dönemine ait 204 adet kurşun mühür, Sanat Tarihçisi Dr. Vera Bulgurlu tarafından incelenerek yayımlanacağı bildirildi. Bölgenin tek mühür koleksiyoneri Adnan Acı, yıllardır koleksiyoner sorumluluğu içinde büyük gayretlerle biriktirdiği kurşun mühürleri hem Samsun hem de Türkiye'ye kazandırmak istediğini belirterek, daha çok Karadeniz Bölgesi'nden çıkan mühürleri tercih ettiğini, çok önemli belge niteliği taşıyan eserlerin bölge tarihine ışık tutacağını, mühürlerin Türkiye'de kalmasını sağlayarak aslında milli bir görev yaptığını ifade etti. Adnan Acı, kitabın yayımlanması için hiçbir maddi çıkar gözetmediğini, ancak bir sponsora ihtiyaç duyulduğunu da sözlerine ekledi.

Sanat Tarihçisi Dr. Vera Bulgurlu ise Adnan Acı'nın mühür koleksiyonunun çok önemli koleksiyonlardan biri olduğunu ve önemsenmesi gerektiğini belirterek, "Mühürler çok önemli tarihi belgelerdir. Ait oldukları dönemlerle ilgili somut veriler içermektedirler. Bizans dönemine ait siyasi, askeri ve dini yapı hakkında çok önemli bilgi vermektedirler. Bu nedenle Adnan Beyin büyük fedakarlıklarla yaptığı bu mühür koleksiyonu hem Samsun hem de ülke için büyük bir kazanımdır. Çünkü mühürler ait oldukları topraklarda kalmışlardır. Çok önemli bir koleksiyon, hepimiz destek olmalıyız, kendisini tebrik ediyorum" şeklinde konuştu.

Çalışmaların yaklaşık 1.5 yıl süreceğini belirten Bulgurlu, o tarihe kadar kaydedilen mühürlerin de kitaba dahil edileceğini söyledi. Samsun Arkeoloji Müzesi Müdürü Muhsin Endoğru'yu da makamında ziyaret ederek müzenin teşhir salonunu gezen Bulgurlu, müzedeki kayıtlı 14 adet mührü de inceledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber