Türk Ticaret Kanunu Tasarısı üzerindeki görüşmelere devam edildi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Nisan 2006 21:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Adalet Alt Komisyonu, Türk Ticaret Kanunu Tasarısı üzerindeki çalışmalarına devam etti. Alt Komisyon, bugün yaptığı toplantıda, tasarının 'anonim şirket' bölümünü görüştü.

TBMM Adalet Alt Komisyonu'nda Türk Ticaret Kanunu Tasarısı üzerindeki çalışmalara devam edildi. Yapılan toplantıda, tasarının 'anonim şirket' bölümü görüşüldü. Tasarıya göre, "Tek pay sahibi, anonim şirket kurulabilecek. Anonim şirket kurulabilmesi için pay sahibi olan 1 veya daha fazla kurucunun varlığı şart olacak. AB hukuk normları doğrultusunda yapılan düzenlemeyle, Türk Ticaret Kanunu'ndaki en az 5 kişiyle anonim şirket kurulabileceği yönündeki zorunluluk kaldırılarak, Türk hukukuna ilk defa şahıs şirketleri kavramının girmesine imkan sağlandı. Şahıs şirketlerinin kurulmasının önünü açan düzenlemeyle, bir kişinin kurduğu şirketin sermayesinin tamamına yakınını karşıladığı halde, kağıt üzerinde çok küçük oranlarda pay sahibi başka ortaklar göstererek, muvazaalı işlem yapmasının önüne geçilecek. Tek pay sahipli şirkette, bu pay sahibi bir gerçek kişi olabileceği gibi, bir tüzel kişi, pay senetleri borsada işlem gören şirket ya da başka bir sermaye şirketi olabilecek. Tek pay sahipli anonim şirket yönetim kurulu üyelerinin, şirket ortağı olacağı yönündeki zorunluluk ortadan kaldırılacak, üyeler serbestçe belirlenebilecek. Anonim şirketlerin kuruluş aşamasında, sermayesinin belli bir bölümüne karşılık gelen hisse senetleri, banka ve büyük finans kuruluşlarının taahhütleri doğrultusunda sermaye piyasası mevzuatına göre halka arz edebilecek. Bu şirketlerin mali yapısını güçlendirmeye yönelik düzenleme kapsamında, banka ve finans kuruluşları söz konusu hisse senetlerinin halka arzı konusunda 2 ay içinde hazırlıklarını tamamlayacak ve 5 ay içinde halka arz işlemini tamamlamış olacak. Halka arzı yapacak olan banka ve finans kuruluşlarının, başlangıçta pay bedelini kısmen veya tamamen ödememe zorunluluğu olmayacak. Garanti ettikleri nakdi payların karşılıklarını satıştan elde ettikleri gelirden ödeyecek olan banka ve finans kuruluşları, söz konusu süre içinde satış işlemini yapamazsa, hisse senetleri karşılığında taahhüt ettikleri miktarı kendileri karşılayacak" maddeleri kabul edildi.

Tasarıda ayrıca, "Şirketin unvanı, işletme konusu, sermaye yapısı, pay senetleri, yönetim kurulu ve genel kurulunun durumu başta olmak üzere gerekli bilgilere yer verilen esas sözleşmede, 'kanunun açıkça izin verdiği' durumlar dışında değişiklik yapılamayacak. Anonim şirket kurulurken, sermaye paylarının kimler tarafından ödeneceği belirlenecek. Halka açık olmayan anonim şirketlerin, gerekli şartları yitirdiklerinde, kayıtlı sermaye sisteminden çıkmalarına veya çıkartılmalarına, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı karar verecek. tasarının görüşmelerine önümüzdeki günlerde devam edilecek" maddeleri yer aldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber