Arılar bu yıl bal yapmadı

İnegöl ilçesine bağlı Çeltikçi köyünde arı kovanlarını inceleyen Bursa Arıcılar Birliği Başkanı Selami Sezgin, Bursa genelinde bu yıl rekoltede 3'te bir oranında düşüş olduğunu belirtti.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Kasım 2013 12:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Arılar bu yıl bal yapmadı

İnegöl Arıcılar Derneği Başkanı Zeynullah Soylu'nun Çeltikçi köyündeki kovanlarını inceleyen Bursa Arıcılar Birliği Başkanı Selami Sezgin, 2013'ÜN arıcıların beklentisinin çok gerisinde bir yıl olduğunu ifade etti. Sezgin, "Mevsimi değerlendirmek, arıcılarımızdan bizzat mevsimle ilgili bilgi almak için ilçeleri dolaşmaya başladık. Daha sonra Bursa merkezde bütün üyelerimizi davet ederek bir toplantı yapacağız. 2013 yılı arıcılarımızın beklentisinin çok gerisinde bir yıl oldu. Merkez ve ilçeler dahil, hatta göçebe, gezginci arıcılık yapan arkadaşlarımız da dahil, rekolte memnun edici değil. Bahar iyi başlamıştı, fakat daha sonra mayıs ayı çok yetersiz geçti. Kestane dönemi de yetersiz geçti, arılarının da yetersizliğinden dolayı rekolte düşük oldu. Bursa'da normalde yılda bin ton bal alınıyordu. Bu yıl 600-700 ton bal alındı" dedi.

Kışa girerken arı kayıplarının geçen seneden daha fazla olduğunu anlatan Sezgin, "Şimdi burada açtığımız kovanlar güzel. Bilhassa açtığımız ikinci kovan çok iyi. Başka bir yerde ben böyle kovan görmedim, ben de bile böyle kovan yok. Böyle iyi nüfusla kışa giren bir kovan bahara da güçlü çıkacak ve arıcının beklentilerine cevap verecektir. Ama bazı yavru hastalıkları oluyor. Bunlara çare bulunamadı. Arıcılarımıza toplantılarda sürekli ilaç kullanmayın diye tavsiyede bulunuyoruz, ama arı zayiatımız çok oluyor" diye konuştu.

İnegöllü arıcılara kışı daha rahat geçirmeleri için tavsiyelerde bulunan Bursa Arıcılar Birliği Başkan Yardımcısı Ziraat Mühendisi Hasan Cengiz ise, "Rekolte düşüklüğünün ana sebebi tabiat şartlarıyla alakalı. Özellikle yazın lodos çok esti. Lodosa bağlı olarak çiçeklerdeki nektar akımı zayıf oldu. Nektar akımı zayıf olduğu için, arılarını çiçeklerin bulunduğu bölgelere götürmeyenler istenilen verimi elde edemedi. Nektar gelmeyince arıların gıdası yetersiz kaldığından dolayı, arıdaki savunma gücü de zayıfladı. Bu savunma gücünün zayıflamasına dayalı olarak varova hastalığı etkili oldu. Kışa zayıf arıyla girdiler ve büyük ihtimalle bahar çıkışında da önemli kayıplar olacak" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber