Prof. Kaboğlu ve Prof. Oran yargılanacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Nisan 2006 16:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Bakanlığı, eski İnsan Hakları Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu ve Alt Komisyon Başkanı Prof. Dr. Baskın Oran'ın, ''Azınlıklar ve Kültürel Haklar Raporu'' ile ilgili olarak yargılandıkları davada, ''yargı organlarını alenen aşağılama'' suçu yönünden soruşturma iznine gerek olmadığını bildirdi.
Ankara 28. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın bugünkü duruşmasına, Prof. Dr. Kaboğlu ve Prof. Dr. Oran ile avukatları katıldı.

Yargıç Avni Mis, suç tarihini dikkate alarak, sanıklara isnat edilen ''yargı organlarını alenen aşağılama'' suçu yönünden soruşturma izni bulunmadığı gerekçesiyle yargılamanın durdurularak, Adalet Bakanlığı'na yazı yazıldığını anımsattı.

Yargıç Mis, yazıya yanıt geldiğini ve Adalet Bakanlığı'nın, yeni TCK'nın 301. maddesinde düzenlenen ''yargı organlarını alenen aşağılama'' suçu için izne gerek olmadığını bildirdiğini kaydetti.

Daha sonra Prof. Dr. Kaboğlu ile Prof. Dr. Oran'ın, haklarındaki diğer suçlama olan TCK'nın 216. maddesindeki ''halkı kin ve düşmanlığa tahrik'' suçundan yargılanmalarına devam edildi.

Prof. Dr. Kaboğlu, TCK'nın 301. maddesinin Anayasa'ya aykırı olduğunu öne sürerek, mahkemeden, konunun Anayasa Mahkemesi'ne götürülmesini talep etti.

Yargıç Mis, TCK'nın 301. maddesi ve Anayasa'ya aykırılık iddiaları konusunda esasla birlikte karar verileceğini belirterek, duruşmayı 10 Mayıs'a erteledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber