Kemik iliği naklinde, öncü olmayı hedefliyorlar

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde kurulan ve bölgenin önemli bir eksiliğini karşılamayı hedefleyen "Erişkin Kemik İliği ve Kök Hücre Transplantasyon Merkezi" düzenlenen törenle hizmete girdi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Kasım 2013 15:12, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Kemik iliği naklinde, öncü olmayı hedefliyorlar

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde kurulan ve Doğu, Güneydoğu ve Karadeniz bölgelerindeki önemli bir eksiliği karşılamayı hedefleyen "Erişkin Kemik İliği ve Kök Hücre Transplantasyon Merkezi" düzenlenen törenle açıldı.

Yakutiye Araştırma Hastanesi içerisinde oluşturulan ünite, 24 yatak kapasitesiyle bölgenin en büyük, Türkiye'deki tüm merkezler içerisinde ise ilk üçte yer alıyor.

Kök hücre nakillerinin yapımına başlanan merkezde, otolog, allogeneik, akraba dışı ve haploidentik kök hücre nakilleri uygulayan, uluslararası kalite sistemleri tarafından akredite edilmiş, mezenkimal kök hücre üretim ve nakli yapabilirler bir merkez olunması hedefleniyor.

Erişkin Kemik İliği ve Kök Hücre Transplantasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. İlhami Kiki, hastanenin konferans salonunda düzenlenen açılışı töreninde yaptığı konuşmada, özellikle hematolojik kanserler başta olmak üzere birçok hastalığın tedavisinde uygulanan kemik iliği ve kök hücre nakli tedavisinin artık hastane bünyesinde uygulandığını söyledi.

2000'li yılların başında senede 200-300 civarında kök hücre nakli yapıldığını ve bu ihtiyacın ancak yüzde 10'unun karşılandığını belirten Kiki, "Dolasıyla birçok hasta nakil sırası beklerken hayatını kaybetmekteydi" dedi.

Sağlık Bakanlığı'nın 2000'li yıllardaki büyük ihtiyaçtan dolayı 19 bölgenin içerisinde kemik iliği ve kök hücre nakil merkezlerini oluşturma çabasına başladığını vurgulayan Kiki, şunları kaydetti:

"Bu çalışmalar sonucunda 2004 yılında 12 olan erişkin kemik iliği nakli merkezi sayısı 2012 yılı sonunda 41'e, 7 olan pediatrik kemik iliği nakli merkezi sayısı da 18'e yükselmiştir. Bu artışta 13 erişkin ve 5 pediyatrik kemik iliği ve kök hücre nakli merkezi ile özel sağlık kuruluşları da katkıda bulunmuştur. Merkez sayısındaki artışa paralel olarak yatak kapasitesi de oldukça büyük artış gösterdi. 2004 yılında sadece 84 olan erişkin yatak iliği nakli merkezi yatak kapasitesi, 2013 yılının başında 401'e ulaştı. 29 olan pediyatrik merkez yatak sayısı ise 108'e yükseldi. Bu yıl sonu itibarıyla kemik iliği ve kök hücre nakli sayısı 3 bin düzeyine ulaşmış, bu anlamda Türkiye, İngiltere, Fransa, Almanya gibi ileri ülkeleri, nakil oranı bakımından yakalamıştır."

Üniversite olarak bu ihtiyacın farkında olduklarını ve 2000 yılından bu yana çalışmalar yaptıklarını anlatan Kiki, dış merkezlerde kemik iliği transplantasyon deneyimi kazanarak, 24 yataklı Erişkin Kemik İliği ve Kök Hücre Transplantasyon Merkezi inşa ettiklerini söyledi.

Gerekli altyapının tamamlanmasından sonra ruhsatlandırma çalışması yapıldığını ve bunun için gereken belgelerin hazırlandığını ifade eden Kiki, şöyle devam etti:

"Merkezimiz, yatak kapasitesi bakımıyla Doğu, Güneydoğu ve Karadeniz bölgelerinin en büyük merkezi teşkil etmekte, Türkiye'deki bütün merkezler arasında ilk üçte yer almaktadır. Merkezimizde ilk kök hücre nakli gerçekleştirildi. Merkezimizde 10 hastaya otolog kök hücre nakli, bir hastaya ise allogeneik donör lökosit infüzyonu uygulanmıştır. Amacımız bize olan güvene layık olabilmek, gerek bölge ve ülkemiz insanına gerekse çevre ülke insanlarına en iyi sağlık hizmetini sunabilmektedir."

- "Tam gün" yasa tasarısı

Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özkan Polat da fakülte olarak önemli çalışmalara, başarılı ameliyatlara imza attıkların belirterek, yeni açtıkları merkezin önemli bir ihtiyacı karşılayacağını söyledi.

"Tam gün" yasa tasarısına değinen Polat, şöyle konuştu:

"Şu anda gündemde. Burada amaçlanan iki konu var. Birincisi öğretim üyelerine 'özel katkı' adı altında, hastalarımızı tedavi etme imkanı sağlaması, bir diğeri üniversite içerisindeki öğretim üyelerimizin, üniversitemizin öngördüğü ölçüler içerisinde ya da üniversitelerin işbirliği yapacağı özel kuruluşlarda bu öğretim üyelerimizin çalışma imkanının sağlanması. Bunlarla ilgili çalışmalar sürüyor. Tıp fakülteleri dekanlar konseyi olarak biz de bu konuda katkıda bulunduk, görüşlerimizi bildirdik. Bu kanunun da çıkmasını bekliyoruz. İnşallah hayırlı olur."

Rektör Prof. Dr. Hikmet Koçak, üniversite olarak bölgeye hizmet eden, bölge üniversitelerinin gelişmesini sağlayan ve bölge ülkelere hizmet götürmeyi misyon olarak kendisine vazife görmüş bir üniversite olduklarını söyledi.

Üniversitede gerek personel olarak gerek doktor olarak en iyi hizmeti vermeye çalıştıklarını anlatan Koçak, "Fakat en büyük ihtiyacımız asistan kadro eksikliğidir. Asistanla ilgili sıkıntılarımız var" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber