Çocuk istismarları yurtta da bitmiyor

Türkiye’nin kanayan yarası çocuk istismarını durdurmaya yurtların da yetmediği ortaya çıktı. Doç. Dr. Yağmur, “Dışarıdakiler mağdurları takip ediyor. Çocuklar hafta sonu yurtlardan izne çıktıklarında da bu kişiler tarafından kolaylıkla bulunabiliyor” dedi.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 20 Kasım 2013 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Çocuk istismarları yurtta da bitmiyor

ERCAN ÖZTÜRK

Adli Tıp Kurumu Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Fatih Yağmur, çocuk istismarıyla ilgili yılda ortalama 2 bin 600 dosya incelediklerini söyledi. Aile ve Politikalar Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Zeytinburnu Belediyesi, İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi ve Adli Tıp Kurumu Başkanlığı'nın düzenlediği 'Çocuklar Güvende' sempozyumunda konuşan Yağmur, alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:

UZMAN HEKİM SORUNU VAR

- Uzman olmayan hekimlerin yaptığı muayeneler başlı başına sıkıntı. Hekimin tecrübesi yoksa istismara uğrayan çocuğun yeniden muayeneye gelmesi gerekiyor. Bu süreci uzatıyor. Biz muayenenin bir kere de yapılmasını istiyoruz.

HAKİM VE SAVCILARA EĞİTİM VERİLMELİ

- Mahkemeler çocukla görüşme yapmak zorunda. İfade veren çocuk doğru mu söylüyor yalan mı bunun ortaya çıkması gerekiyor. Bunun için de ifadeyi alacaklar eğitimden geçirilmeli.

HEMEN EVlErine GÖNDERMEk de hatalı

n Bir diğer sıkıntı da çocuğun rehabilitasyon süreci. Daha biz çocuğu muayene ederken dışarıda anne-baba birbirleriyle kavga ediyorlar. Bu aşamada bu çocukların öncelikli olarak birkaç günlüğüne bir yerlere gönderilmesi gerekiyor. En sağlıklısı evdekilere sosyal destek verildikten sonra çocuğu göndermek.

- Çocuklar yurtlara verdiğimizde sıkıntı bitmiyor. Yurttaki kontroller yeterli değil. Bu bölgedeki insanlar veya istismar işini sürekli yapan kişiler, o çocukların bu işi yaptığını biliyorlar ve o bölgeye yerleşiyorlar. Dolayısıyla çocuklar haftasonu izine veya çarşıya çıktıklarında bu kişiler tarafından kolaylıkla bulunabiliyorlar. Ensest olgusuyla yurda giden bir çocuk daha sonra bu işi yapar hale geliyor. Devamlı istismar ediliyorlar.

PEDOFİLİLER TAKİP EDİLMELİ

- Pedofililerle ilgili nokta atışı yapılması gerekiyor. Bu kişilerin adresleri tek tek çıkarılmalı ve o bölgedeki resmi kuruluşlara bildirilmesi gerekiyor. Daha sonra oradaki kolluk bu kişinin takibini yapabilmeli.

YILDA 2 BİN 600 DOSYA

- Adli Tıp 6'ncı İhtisas Kurulu'na yılda ortalama 2 bin 600 istismar dosyası geliyor. Bunların içerisinde ortalama 400'ü ensest istismar mağduru.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber