İstanbul'daki terör saldırıları 10. yılında anıldı

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "Saldırılar ne kadar haince alçakca olursa olsun bizim teröre karşı olan dayanışmamızı ortadan kaldıramayacaklar" dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Kasım 2013 18:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İstanbul'daki terör saldırıları 10. yılında anıldı

İngiltere'nin İstanbul Başkonsolosluğu ile HSBC binasına 20 Kasım 2003'te yapılan terör saldırılarının 10. yılı dolayısıyla başkonsolosluk binasında anma töreni düzenlendi.

Törende konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 15 ve 20 Kasım tarihlerinde gerçekleşen saldırıların insanlığa karşı işlenmiş bir suç olduğunu söyledi.

"Bu, bizim çok iyi anladığımız bir duygudur" diyen Davutoğlu, başında bulunduğu Dışişleri Bakanlığı'nın da birçok terör saldırısında onlarca mensubunu kaybettiğini dile getirdi.

Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Saldırılar ne kadar haince, alçakca olursa olsun, insanlık vicdanını zedeleyen ne kadar vahşice yöntem kullanırlarsa kullansınlar, bizim teröre karşı olan dayanışmamızı ortadan kaldıramayacaktır. Dün olduğu gibi bugün de ve yarın da Türkiye ve İngiltere olarak dünyanın her yerinde teröre karşı mücadelede yan yana duracağız. Bu mesajımız, 200'ü aşkın yıldır bu binada birlikte çalışan Türk ve İngiliz vatandaşları ve diplomatları için bundan sonra da ebediyete kadar sürecek olan bir dayanışma mesajıdır. Türkiye ve İngiltere çok derin dostluk ve ittifak ilişkilerine sahiptir. Acılarınızı paylaşıyoruz. Eminim siz de bizim acılarımızı derinden paylaşıyorsunuz."

"Terörü, herhangi bir dinle, etnisiteyle, mezheple ilişkilendirmeye karşıyız"

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Burada da biz terörü herhangi bir dinle, etnisiteyle, mezheple ilişkilendirme mantığına hep beraber karşı çıkıyoruz. Terör bir insanlık suçudur ve bu suçu işleyen hangi dinden, ırktan, mezhepten, düşünceden, ideolojiden olursa olsun insanlığın bütününe saldırmış demektir. Bizler de hangi ırktan, mezhepten, ideolojiden, dinden, siyasi düşünceden, görüşten olursak olalım onlara karşı aynı cephede buluşmak durumundayız. Bu siyasi kararlılığımız bundan önce olduğu gibi bundan sonra da aynı şekilde sürecek. Sayın Hague şundan emin olunuz; Burada kurban verdiğimiz Türk ve İngiliz vatandaşları burada aramızdalar. Onların yaptığı büyük fedakarlık bundan sonra yürüteceğimiz mücadelede de bizlere ışık tutacaktır."

"İngiltere'nin desteği daima yanınızda olacak"

İngiltere Dışişleri Bakanı Hague ise törende bulunmaktan büyük bir onur duyduğunu belirterek, saldırı gününün Britanya ve Türkiye için yıkıcı bir gün olduğunu söyledi.

Türk halkının terör nedeniyle ödediği bedellerin farkında olduklarını anlatan Hague, şöyle devam etti:

"Sadece şu son bir kaç ay içerisinde Mogadişu'da olduğu gibi cesur çalışanlarınızı teröre kurban verdiniz. Suriye'deki çatışmanın yükünü üstlenmeniz ve siyasi sürecinizi ilerletmeniz dahil, terör ve istikrarsızlıkla mücadelenizde daima ülkemizin desteği yanınızda olacak. Bizi bölmeyi başaramadılar, hatta bugün aramızdaki bağlar hiç olmadığı kadar güçlü. Türkiye'yi zayıflatmayı başaramadılar çünkü toplumunuz ve ekonominiz güç kazanmaya devam ediyor. Ve dinleri birbirine düşürmeyi başaramadılar çünkü ülkelerimiz de dahil dünyanın dört bir yanında tüm farklı inanç sahipleri, terörü ve aşırılıkçılığı reddetmek için birleşti. Demokratik değerlerimiz, bizlere teröristlerin asla alt edemeyeceği bir güç ve direnç veriyor. Onlardan daha güçlüyüz. Teröre boyun eğmeyiz. Geri çekilmeyiz. Unutmayız. Ve alsa vazgeçmeyiz."

Konuşmalarına ardından saldırılarda hayatını kaybedenlerin isimleri okundu. Törenin sonunda Bakan Davutoğlu ve Hague, sahneye çelenk bıraktı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber