Eğitimde irtica var mı?

Haber Giriş : 15 Nisan 2006 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İÇİMİZDE ukde oldu. Çünkü dün yer darlığını gerekçe göstererek Cumhurbaşkanı Sayın Ahmet Necdet Sezer'in "irtica siyasete, eğitime ve devlete sızmaya çalışmakta" diye başlayan cümlesinin "eğitim"le ilgili kısmına örnek verememiştik.

İsterseniz Eğitim Bakanı'ndan başlayalım:

Bilir misiniz ki çocuklarımızı "laik Cumhuriyetin" ilkelerine göre yetiştirsin diye kendisine emanet ettiğimiz Bakan Hüseyin Çelik bir Bediüzzaman Sait Nursi hayranı veya en azından sempatizandır.

Bunu kendisinin 1995 yılında İstanbul'da yapılan "Uluslararası Bediüzzaman Sempozyumu"nda yaptığı "Bediüzzaman Sait Nursi ve İttihad-ı İslam Mefkuresi" başlıklı sunumundaki görüşlerinden anlıyoruz.

Hüseyin Çelik'e göre "Bediüzzaman, Cumhuriyetin kuruluşundan sonra, Milli Mücadelenin bir çok manevi veya maddi mimarı gibi, yeni rejimle barışık olmamıştır. (...)"

Çelik, Bediüzzaman'ın rejimle niçin barışık olmadığını -laik Cumhuriyetin kusurunu ortaya koymak için- şöyle açıklıyor:

"Bütün bir Osmanlı, Selçuklu ve diğer Müslüman devletleri ve bunların meydana getirdiği medeniyeti adeta elinin tersiyle iten, Türk milletinin kökünü Anadolu'daki antik medeniyetlerde veya İslamiyet öncesindeki Türklüğünde arayanları, Cengiz ve Hülagu hayranlarını asla affetmez.(...)"

Çelik, Türkiye'nin Güneydoğusunda yoğunlaşan etnik terör sorunlarına da Bediüzzaman'ın gözüyle yaklaşarak, çözümü "İslam kardeşliğinde" gördüğünü şöyle anlatıyor:

"Doğu meselesinin çözümü de İslam kardeşliğindedir. Ne yazık ki bu işte geç kalınmıştır. Eğer Cumhuriyetin başında Bediüzzaman resmi makamlarca dinlenseydi, bugün ülkenin durumu şüphe yok ki böyle olmazdı" (1.Ekim.2003 Cumhuriyet).

Esasen Hüseyin Çelik'in "Nur tarikatının Yeni Asya koluna bağlı" olduğuna ve "Bu grubun vakfı Med Zehra'nın Başkanı" sıfatı taşıdığına ilişkin Aydınlık isimli derginin bir iddiası var. Çelik'in bu iddiayla ilgili bir açıklamasına rastlamadık. Ancak gönderirse yayınlamaya hazırız.

Sayın Çelik'in kendisi yukarıda çizdiğimiz resimdeki gibiyse, uygulamaları da elbet öyle -veya ona paralel- olur.

Nitekim laik bir devlet okulunda Hazreti Muhammed'in doğum günü dolayısıyla "Kutlu Doğum Haftası" konulu yarışmalar düzenleme veya düzenlenmesine izin verme marifeti bu Bakanın işidir.

Lise çağındaki çocuklara "Umre" ödüllü yarışma yaptırma bu bakanın uygulamasıdır. Laik devletin ilköğretim okulunda çocuklara Kuran dağıtma Çelik'in marifetidir.

Darwin'in Evrim teorisini anlattığı için öğretmenleri cezalandırmak amacıyla süren bu bakandır.

Biz bunu dediğimiz zaman "İslama karşı mısın?" diye ayağa kalkanlara söylüyoruz: Elbet karşı değiliz. Ama onun yeri laik devletin okulu değildir, olamaz da... Bu kadar basit bir ilkeyi sokun artık kafanıza...

Son cümle.... Cumhurbaşkanı haksız mıymış?

oktay ekşi/hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber