Dinlemeye savcılık reformu

Soruşturmalarda şüphelinin adresinde yapılan arama ve dinlemelerde yeni uygulama: Savcılık operasyon öncesi gelen her ihbarda izinden önce polisin detaylı araştırma yapması kararı aldı.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 26 Kasım 2013 08:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Dinlemeye savcılık reformu

SEDA KILIÇ

Türkiye'nin gündemini meşgul eden birçok soruşturmada ve davada 'arama ve dinleme kararları' şüpheli avukatları tarafından tartışma konusu oldu. Sanıklar ve avukatlar, kararlarda usulen hatalar olduğunu belirterek şikayet dilekçeleri verdi. Bu başvurularda bazı kişilerin boş yere evinin arandığı, telefonlarının dinlendiği yargılamada ortaya çıktı.

ÖN ÇALIŞMA TALİMATI GELDİ

Soruşturma ve davalara gölge düşürmek için öne atılan bu savunmalar İstanbul Cumhuriyet Savcılığı ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nü harekete geçirdi. Terörle Mücadele Kanunu ile yetkilendirilmiş İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı yetkilileri haftada bir gün İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde üst düzey polislerle bir araya gelmeye başladı. Emniyet personeline brifing veren savcılar, gelen ihbarlardan sonra ön çalışma yapılması talimatı verdi.

HER İHBARI GERÇEK SAYMAYIN

Savcılar örneklerle de durumları anlattı. "Bir evde kumar oynanıyor" ihbarı geldiği zaman hemen eve baskın yapılmaması ve bunun için arama kararı alınmaması gerektiğini belirten savcılar öncelikle çevrede araştırma yapılması gerektiğini ifade etti.

ADIM ADIM İZLENECEK YOL

İşte reformun detayları:

- Daha önce şüphelilerin delil karartmasının önüne geçilmek için acil verilen arama ve dinleme kararları artık somut veriler yoksa hemen verilmeyecek.

- Polis ihbarların ardından savcılıktan soruşturma izni istemeden ön çalışma yapacak.

- Önce etrafında keşif yapacak. İhbarın sağlamlığı araştırılacak

- Hemen dinleme talebine izin yok. İhbar edilen kişiyle ilgili araştırma mutlaka yapılacak.

'MAĞDURUN YANINDA DİKİLME'

Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı, polisin herhangi bir suçtan mağdur olan vatandaşa nasıl davranması gerektiğine yönelik kriterleri kamuoyuyla paylaştı: Mağduru dinlerken başınızı sallayabilir, göz teması kurabilirsiniz. Mağdurun başında dikilmeyin. Kollarınızı çapraz bağlamak yerine daha açık bir duruş sergileyin.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber