Soğuklar havada, ekonomik kalorifer kullanmanın püf noktaları

Isıtma sektörünün liderlerinden Emko Isıtma Sistemleri Pazarlama Koordinatörü Ömer Faruk Yıldız ve Üretim Teknik Müdürü Makina Mühendisi Evren Miyanyedi, soğuk havaların etkisini göstermesi dolayısıyla güvenli ve ekonomik kazan kullanmanın püf noktalarını anlattı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Kasım 2013 16:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Soğuklar havada, ekonomik kalorifer kullanmanın püf noktaları

1995 yılından itibaren Zonguldak'ta üretim yapan ve dünyanın 51 ülkesine ihracat yapan Emko ısının katı yakıt kazanı üretim sorumlusu Miyanyedi, en güvenli ve ekonomik kazan kullanmanın yollarını anlattı. Katı Yakıt Kazanı Uzmanı, ülkedeki hemen hemen tüm kazan dairelerinin bodrum katlarında ve en kötü bölümlerinde tesis edildiğini hatırlatarak, kazanların yanmaları için gerekli taze havayı alamadığını ifade etti. Böyle durumlarda yanma istenilen oranda olmadığını belirten Uzman, "Yanma eksik olur, verim düşer, yanmamış gazlar çoğalır. Bu gazlar dar, küçük ve kirli bacalarda boğulur. Şehir hava kirliliğine büyük oranda olumsuz etki eder" dedi. Kullanılmayan oda, kiler antre ve merdiven radyatörlerinin kapatılmasının da ekonomik kullanım için önemli olduğunu belirtirken, tavsiyelerini şöyle sürdürdü; " Evlerimizde; kazanları düşük sıcaklıkta gece-gündüz sürekli yakmak, geceleri yakıp, gündüz söndürmekten daha ekonomiktir. Kış günleri; sıcak suyu haftanın yedi günü 42°C'da devamlı vermek haftada 3 gün vermekten daha ucuza mal olabilir. Kışın soğuk günlerde evin iç sıcaklığı en çok 20-22°C, bebek odası için ise 22-24°C konfor sıcaklığına ayarlanmalıdır."

Odalardaki masa, sandalye ve yatakların dış duvarlardan uzak tutulmasını da tavsiye eden Uzman, " Güney cephesi pencerelerden gündüzleri güneş girmesini sağlayınız. Geceleri bu pencereleri panjur, perde ve rüzgarlık ile kapatınız. Güneş alan camlarınızı her gün temizleyiniz. Güneşin pasif ısıtmasını sağlayınız. Geceleri uyurken oda sıcaklığını 15°C ila 18°C'ye düşürünüz" dedi.

Radyatörlerin üstlerinin ve önlerinin kapatılmamasına dikkat edilmesini isteyen uzman, özellikle perdelerinizin radyatör önünü kapatmamasına dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.

Güvenli ekonomik kullanım için baca temizliğinin de önemli bir yer tuttuğunu hatırlatan uzmanlar, soba kullananları kış mevsimi ile birlikte gelmesi beklenen rüzgarlı havalar nedeniyle uyardı. Uzmanlar, rüzgarlı havalarda soba ile ısınanların tütme, zehirlenme olaylarına dikkatli olması ve üzücü olaylar yaşanmaması için gece yatarken sobanın söndüğüne emin olması gerektiğini ifade etti.

Yıldız ise, apartman yöneticilerine Lavuarlı kömür almalarını nefes yolu ve Akciğer hastalıklarına davetiye çıkaran baca kimyasalları ve hava kirliliğine karşı duyarlı olmalarını ve sorumluluk taşıdıklarını hatırlattı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber