'Adli Yargıyı etkileme'ye ilk duruşmada beraat

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Nisan 2006 12:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Basın ve Halkla İlişkiler Koordinatörü Nalan Akgün ile İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü Araştırma Görevlisi Azer Banu Kemaloğlu, Rektör Yücel Aşkın'ın tutuklu bulunduğu dönemde yakalarında beyaz kurdeleyle basına açıklama yaparak adli yargılamayı etkilemeye teşebbüs ettikleri iddiasıyla açılan davadan beraat etti.

Van 3. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki davanın ilk duruşmasında, Akgün ile Kemaloğlu hazır bulundu.

Akgün, ifadesinde, Rektör Prof. Dr. Yücel Aşkın'a verdiği destekten dolayı yargılanmaktan üzüntü duyduğunu söyledi. İddianamede yer aldığı şekliyle bir basın açıklaması yapmadığını belirten Akgün, "Gazetecilerin bulunduğu ortamda değildim. Ancak o ortamda bulunmuş olsaydım böyle bir açıklama yapmaktan çekinmezdim. Bunun suç olduğunu düşünmüyorum" dedi.

Rektör Aşkın'ı 1986 yılından bu yana tanıdığını bildiren Akgün, şöyle devam etti:

"Beyaz kurdeleyi, Rektörüm olmasının dışında 1986 yılından bu yana tanıdığım, uzun yıllar onun başkanlığında düzenlenen doğa etkinliklerine katıldığım ve kendisine 'ağabey' dediğim Sayın Yücel Aşkın'a reva görülen muamele ve az sayıda da olsa üniversite camiamızdan bazılarınca yapılan acımasız saldırılar karşısında kendisini desteklemek amacıyla taktım. Beyaz kurdeleyi takarken, adli yargılamayı etkilemek aklımın ucundan geçmedi. İddianamede yer aldığı şekliyle adli yargılamayı etkilemek gibi niyetim hiçbir zaman olmadı.

Şeffaf ve adil yargılamanın gerçekleşeceğinden en ufak kuşkum olmadı."

DUYGUSAL BİR ORTAMDI

Azer Banu Kemaloğlu da beyaz kurdele kampanyasıyla ilgili fotoğraf çekmeye gelen bazı gazetecilerin o sırada kendilerine sorular yönelttiğini, o soruları yanıtladığını, ancak basında sadece konuşmasının bir kısmının yer aldığını belirtti. Kemaloğlu, şunları söyledi:

"Çok duygusal bir ortamdı. O dönemde hocamızın sağlık durumunun iyi olmadığını basından öğrendik. Manevi destek olmak amacıyla bu kurdeleyi taktık.

Hukuki yargılamayı etkilemek gibi bir gücüm ve düşüncem olamaz." Akgün ve Kemaloğlu'nun ifadelerinin ardından, hakim Kazım Bayboğa, sanıklar üzerine atılı suçların koşullarının oluşmadığı gerekçesiyle beraatlerine karar verdi.

İDDİANAMEDEN

İddianamede, Akgün ve Kemaloğlu'nun, bir olayla ilgili kovuşturma kesin hükümle sonuçlanmadığı halde mahkeme ve hakimleri etkilemek amacıyla alenen sözlü açıklamalarda bulunmak suretiyle suç işledikleri belirtilerek, "adli yargılamayı etkilemeye teşebbüs" suçundan cezalandırılmalarına karar verilmesi talep edilmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber