Fetvalar hakimlerden!

Haber Giriş : 18 Nisan 2006 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

'İslam'da cami yoktur' kararından sonra, İstanbul 5. İdare Mahkemesi'nin Alevi bir öğrenciyi din dersinden muaf tutan kararı, "İslama dair mahkemeler mi karar verecek?" sorusunu gündeme getirdi

İstanbul 5. İdare Mahkemesi'nin, "Alevi olduğu için zorunlu din dersinin dini ve felsefi inançlarına uygun olmadığını" öne sürerek, çocuğunun bu dersten muaf tutulmasını isteyen babayı haklı bulması, "neyin İslam, neyin İslam dışı olduğuna mahkemeler mi karar verecek?" sorusunu gündeme getirdi.

Anayasa'nın 24. maddesi gereği din dersi zorunlu. Sadece azınlık okullarında okuyan Hıristiyan ve Musevi öğrenciler bu dersten muaf tutulabiliyor. 5. İdare Mahkemesi ise, bu karara atıfta bulunarak, Alevi Bektaşi Federasyonu Başkan Yardımcısı Ali Kenanoğlu'nun, "Alevi olduğu için dersin dini ve felsefi inancına uygun olmadığını" ifade eden dilekçesini, Aleviliği başka bir din gibi kabul etmiş oldu.

MAHKEME BELİRLEYEMEZ

Mahkemenin kararını değerlendiren Ehli Beyt Vakfı Başkanı Fermani Altun, "Mahkemeler insanların inançlarıyla ilgili karar veremezler. Alevilik mahkeme kararıyla İslam dışı kabul edilemez. Mezhep ayrılıkları olabilir ama Aleviliği İslam'ın dışında bir yaşam biçimi gibi görmek son derece yanlıştır" diye konuştu.

Ali Kenanoğlu'nun oğlunun din dersinden muaf tutulmasına ilişkin açtığı davada mahkeme başvuruyu haklı bularak, yürütmeyi durdurma kararı verdi. Kararda, İslam dinine mensup olmayanların zorunlu din dersinden muaf tutulması gerektiği belirtildi. Bu konuda bir başka dava da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde. Alevi bir ailenin kızı için açtığı davada İstanbul 2. İdare Mahkemesi Milli Eğitim'i haklı bulmuştu. Danıştay'ın temyizi reddettiği dava şu an AİHM'de.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber