Din dersi kararına valilikten itiraz

Haber Giriş : 19 Nisan 2006 11:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Valiliği, Alevi öğrencinin din dersinden muaf tutulması yönündeki mahkemenin 'yürütmenin durdurulması' kararına itiraz etti

İtiraz reddedilirse karar kesinleşmiş olacak

İstanbul Valiliği, Alevi olduğunu beyan eden Ali Kenanoğlu'nun çocuğunun din dersinden muaf tutulmasıyla ilgili İstanbul 5. İdare Mahkemesi'nin 'yürütmenin durdurulması' kararına itiraz etti. Anayasa'nın din eğitimini zorunlu kılan 24. maddesini farklı yorumlayan mahkemenin kararı ise, sadece Alevilere değil, farklı inanca sahip kişilere de "derslerden muafaiyet" yolunu açtı.

Aynı konuda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) yaptığı başvuru kabul edilebilir bulunan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Avukat Kazım Genç de hükümeti "Uygulama değişmezse Bergamalılar gibi Aleviler toplu biçimde AİHM'ye gider" diye uyardı.

Yorum ve karar

Alevi Bektaşi Federasyonu Başkan Yardımcısı Kenanoğlu'nun açtığı davada, oğlu Mustafa Berkay'ın din dersinden muaf tutulması için yürütmeyi durdurma kararı veren mahkeme, Anayasa'nın din eğitimini zorunlu kılan 24. maddesini, inanç hürriyetine ilişkin düzenlemeler ışığında yorumladı.

Eğitim Öğretim Yüksek Kurulu Başkanlığı'nın 1990'da Hıristiyan ve Musevi olduğunu belirtenlerin din dersinden muaf tutulacağını kararlaştırdığını anımsatan mahkeme, bunun için farklı inanca sahip olduğunun açıklanmasını yeterli buldu.

Hangi dine mensup olunduğunun açıklanmasına gerek bulunmadığını vurgulayan mahkemenin kararının emsal olabilmesi için kesinleşmesi gerekiyor. İstanbul Valiliği'nin itirazının Bölge İdare Mahkemesi'nce kabul edilmemesi halinde de karar kesinleşmiş olacak.

'Valilik diretmesin'

Ali Kenanoğlu, kararın kendilerini mutlu ettiğini belirterek şunları söyledi: "Böyle bir davanın AİHM' ye gitmeden Türkiye'nin iç hukukunda halledilmesi sevindirici. Karar henüz okul müdürlüğüne tebliğ edilmemiş. Valiliğin yasakçı zihniyetle diretmemesini bekliyoruz."

Avukat Genç de, "İlk kez iç hukukta böyle bir sonuç çıktı. Bu bir yol olabilir" dedi.

Mahkemenin kararı için ne dediler?

Cem Vakfı Genel Başkanı Prof. İzzettin Doğan: Mahkemenin kararı yerinde ve doğru bir karar. Din derslerinin mecburi olduğu bir ülkede siz yurttaşlarınız arasında ayırım yapamazsınız.

Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Prof. Selahattin Özerk: Kararı olumlu buluyorum. Olması gereken ama gecikmiş bir karardır. Bu karar da diğerleri için bir emsal teşkil edebilir.

Ehli Beyt Vakfı Başkanı Fermani Altun: Bu karar bir emsal oluşturacak. Devletin inançlarla ilgili finansman ayırması, ayrım yapması, dayatmasının Türkiye'de artık tartışılmaması gerekir.

Bundan sonra ne olacak?

Alevi çocuğun zorunlu din dersinden muaf tutulmasına karar veren idari yargı, daha önce E.Z. adlı çocuğun davasında aynı yöndeki talebi reddetmişti. Danıştay da bu kararı onayınca, aile AİHM'ye gitmişti. Mahkemeler geçmişteki kararlarından, yasalara, uluslararası sözleşmelere dayanarak dönebiliyor. Buna göre valiliğin karara itirazını Bölge İdare Mahkemesi reddederse, karar emsal niteliği taşıyacak. İtiraz kabul edilirse, davanın esastan sonuçlanması beklenecek. Bu durumda ise temyiz makamı olan Danıştay'ın yorumu önem kazanacak. Ancak en bağlayıcı kararı AİHM verecek. AİHM, zorunlu din dersini insan haklarına aykırı bulursa, binlerce Alevi aile AİHM'ye başvurabilecek ve Türkiye'nin uygulamayı değiştirmesi gündeme gelecek.

Bu haber 865 defa okunmuştur.

İlgili haberlerYorumları okuYorum ekle

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber