Yeni Üniversite rektörleri için seçim kriterleri

Haber Giriş : 20 Nisan 2006 08:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Siyasi irade ile Cumhurbaşkanlığı ve YÖK arasında zıtlaşma noktasında seyreden 15 yeni üniversiteye atanacak rektörlerin seçimi konusunda bazı seçimler önermek istiyoruz. Bu önerilere rağbet edilir mi bilmem, ancak konu ile ilgili olarak epeyce kalem oynatmış bir akademisyen olarak sorunlara asgari çözümler üretmek görevimizi yapmak istiyoruz.
Yeni rektör adaylarının profesörlük unvanına yükseltilme ve atama yapılmalıdır. Bilindiği üzere
üniversitelerde doçentlik sınavından sonra, kişinin gösterdiği akademik performansın ölçülmesine paralel olarak yükseltilme ve atama kriterleri kendiliğinden oluşur ve gelişir. Bunun ölçüleri bilimsel kriterle belirlenir.
KRİTERLER
Bu kriterleri şöyle özetlemek mümkündür.
1- TÜBİTAK tarafından her yıl sınıflaması A ve B grubu SCI kayıtlı bilim dergilerinde adayın ilk sıarada olduğu en az beş tane yayınlanmış makalesi, son beş yıl içinde en az üç yayında yer almış, uluslararası toplam en az 20 makalede katkı sağlamış olmak,
2- En az uluslararası 50 atıf almış olmak,
3- En az yüksek lisans iki doktara tezi ve altı ihtisas tezi yönetmiş olmak (idarenin tasarufuna bağlı olarak gerçekleşemeyen asistan tezi yönetme yerini alacak yeterince ek proje yürütme ve projede yer alma kriteri dikkate alınabilir)
4- Ulusal kurum ve fonlarca desteklenen en az üç projeyi yürütüp, sonuçlandırmış vr bunların sonuçlarını yayınlamış olmak,
5- Konusunda eğitim ve öğretime katkı yapan ders kitabı yazmış olmak,
6- Yeter kadar lisans ve yüksek lisans eğitimine katılmış olmak,
7- Yeteri kadar uluslararası bilim toplantılarına katılmış olmak ve buralarda tebliğler sunmuş olmak,
8- Bilim kültürü ve felsefesi nosyonunu kazanmış olmak
9- Cumhuriyetin ve Atatürk'ün temel ilkelerine yürekten bağlı olmak,
10- Çeşitli sürelerle idarecilik yapmış olmak, rektör yardımcılığı, dekanlık, enstitü müdürlüğü vs.. görevlerinden birinde bulunmuş olmak
11- İnsani ilişkilerde başarılı, girişimci, pozotif düşünme yeteneği taşımak, vizyon ve misyon sahibi olmak
12- Her yönüyle etik kuralların temsilcisi olmak.
BÖYLE ATANIRSA
Yukarıdaki kriterlere eklenecek başka detaylar da olabilir. Ancak bu temel ilkeler etrafında yeni üniversiteler için rektör adayı aranırsa sanırım ki kimsenin itirazı olmaz.
Bu nitelikleri haiz bir üniversite profesörü önerilecek rektörlük makamına kendi istek ve arzusuyla talp olmalı, ilgili üniversite için gerekli inceleme ve önerilerde bulunması için kendisine bir zaman tanınmalı projeler hazırlayıp siyasi iradeye ve YÖK'e önermelidir.
Proje önerileride dikkate alınarak atamalar yapılmalıdır.
Bu takdirde vizyonu, misyonu ve bilimsel yetkinliği yeterli olan insanlara fırsat da verilmiş olur.
PROF.DR.RAMAZAN DEMİR\Tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber