Kıdem tazminatı için son kez toplanılıyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik: "Kıdem tazminatı, alt işveren ve esnek çalışmayla ilgili haftaya son kez taraflarla bir araya geleceğiz"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Aralık 2013 19:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kıdem tazminatı için son kez toplanılıyor

Çalışma ve SosyalGüvenlik Bakanı Faruk Çelik, kıdem tazminatı, alt işveren ve esnekçalışmayla ilgili haftaya son kez bir araya gelineceğini söyledi.

Sheraton Otel'de düzenlenen İnşaatSanayicileri İşveren Sendikası'nın (İNTES) 25. Olağan Genel Kurulundakonuşan Bakan Çelik, hayata geçirdikleri yapısal reformlar vegirişimcilerin gayretleri sayesinde Türk ekonomisinin kriz sürecinibaşarıyla yönettiğini belirtti.

Çelik, işsizlikle mücadelede iyi noktadaolduklarına değinerek, toplam istihdamın 26 milyona ulaştığını ifadeetti.

Türkiye'nin yakaladığı ekonomik başarıda,inşaat sektörünün etkisinin çok önemli olduğunu vurgulayan Çelik,"İstihdam açısından bakıldığında inşaat sektörü, 1 milyon 857 bin kişininekmek kapısı haline gelmiş bulunmaktadır. 2012 yılında inşaat sektörümüz binde6 oranında gelişme gösterirken 2013 yılının ilk 6 ayında yüzde 6,8 büyüdü"diye konuştu.

-"3 işçimiz hayatını kaybetti"-

Bakan Çelik, işçi ve işverenin ayrılmaz ikiliolduğunu dile getirerek, iş yeri olmadan işçinin, işçi olmadan da işyerinin olamayacağını aktardı. İnşaat sektörünün "İş Sağlığı veGüvenliği Yasası" açısından önem taşıdığını ve yasanın 1Ocak 2014 yılında yürürlüğe gireceğini hatırlatan Çelik, şöyle devam etti:

"Güvenli bir ortamda çalışmanın hemçalışan hem de iş yeri ve üretim açısından önemli olduğudüşüncesindeyim. Çağdaş dünyada olduğu gibi gelişmiş 15 Avrupaülkesinde 100 bin işçide 1-1,5 ölüm oluyor. İki gün önce 'MadencilerGünü'ydü. Dün 4 madencimiz Zonguldak'ta hayatını kaybetti. 3'ü kapatılankaçak bir kömür ocağına zorla kayıt dışı giriş yaptırılıyor ve 3 işçimizhayatını kaybediyor. Hayat bu kadar ucuz olmamalı. İnsana bakışımız böyleolmamalı. Biz bu yasayı bu anlayışla çıkarttık. Bunu gelişmiş ülkeler düzeyineçekmemiz gerekiyor."

-"Artık inşaat sektörünün meslekstandardı belli"-

Çelik, standardı olmayan mesleklerle bugünekadar geldiklerini ama bundan sonra gidilmemesi gerektiğine işaretederek, "Artık inşaat sektörünün yüzde 90'nında meslekstandardını belirledik. Bakanlar Kurulu'nda da dilegetirdik. Sertifikalandırmış elemanlarla bizim binalar yapmamızgerekiyor. Herkes sorumlu olduğu inşaat sektöründeki alanda kurallarauygun iş yaparak, inşaat sektöründe var olması gerekiyor" değerlendirmesindebulundu.

-"Önümüzdeki hafta son kez bir arayageleceğiz"-

Gündemlerinde şu an 5 puan uygulamasınınolduğunu, bunu yurt dışına teşvik ettiklerine de değinen Bakan Çelik, inşaatsektöründe yurt dışında iş alanının genişlediğini ama istihdam sayısınındüştüğünü söyledi. Neler yapılabileceğiyle ilgili konuştuklarınadikkati çeken Çelik, "Daha önceki toplantılarda bir teklif vardı.Asgari ücretin 6,5 katı puan primiyle ilgili. 'Bunu 2'ye indirelim'denildi. Biz, bunu taslak haline getirdik ve Bakanlar Kurulu'nagöndereceğiz" dedi.

Bakan Çelik, gündemlerinde alt işveren,kıdem tazminatı ve esnek çalışmayla ilgili konular bulunduğunu da aktararak,şunları kaydetti:

"Son kez önümüzdeki hafta bir arayageleceğiz. Hangi konularda uzlaşı sağlanıyorsa bu konularda adım atılması gerektiğiinancıyla yoğun bir şekilde sosyal taraflarla bir arada bulunacağız. Önyargıya dayalı değerlendirmeler yapılıyor. Bu kadar önemli, geniş kitleleri veekonomimizi ilgilendiren alt işverenlik, kıdem tazminatı ve çalışma hayatıylailgili düzenlemeleri kapalı kapılar ardında kimsenin yapması bu devirde mümkünmü? Uzlaşabildiğimiz konuları birlikte çözüme kavuşturmak çok önemli. İşçive işveren sendikalarıyla ilgili beraber bu sorunlara çözüm bulmamızgerekiyor."

Toplantıya Çalışma ve Sosyal Güvenlik BakanYardımcısı Halil Etyemez, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı FatihAcar ile çeşitli sendika temsilcileri de katıldı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber