Bütçede taktik savaşı

Bütçeyi engellemek için CHP 1800 önerge hazırlarken, AK Parti ise milletvekillerine ‘Meclis’te olun’ uyarısı yaptı.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 08 Aralık 2013 10:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bütçede taktik savaşı

Nevin Bilgin


Muhalefet 2014 Bütçesi'ne hazırlanan hükümeti zorlamak için taktik geliştirirken AK Parti de karar yeter sayısını korumak için vekillerine Meclis'te hazır olun uyarısı yaptı. ABD'de olduğu gibi bütçeyi onaylamayıp geciktirerek devlete kepenk kapattıran muhalefeti örnek alan CHP bütçeyi yılbaşından sonraya bıraktırmaya çalışacak. 1 Ocak'a kadar Bütçe Meclis'ten geçmezse devletin maaş ödemeleri bile tehlikeye girebilecek. 10 Aralık-20 Aralık arasında Genel Kurul'da görüşülecek Bütçe Tasarısı'na muhalefet şerhi koymakla kalmayacak olan CHP, ilk kez grup önerisi vererek ve önergelerle konuşma sürelerini uzatarak görüşmeleri uzatmaya çalışacak. 1800 önergeyi 10 koliyle hazırlayan CHP Meclis'i tıkamaya çalışacak. Her önergenin yaklaşık 500 kelimeden oluştuğu belirtiliyor.

MHP'den Kürdistan vetosu

MHP de TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu 2014 Yılı Merkezi Yönetim Raporu'nda yer alan bazı ifadeler sebebiyle Meclis Başkanlığı'na başvuracak. MHP, ifadelerin raporda değiştirilip yeniden kitabın basılmaması halinde ise tepki olarakMeclis'teki bütçe görüşmelerine katılmayacak. MHP'liYusuf Halaçoğlu, bütçeyle ilgili hazırlanan kitapta Anayasa'ya ve İller Kanunu'na aykırı ifadeler olduğunu belirterek "Türkiye Kürdistanı, Kürdistan, Dersim, Rojova, gibi ifadeler yer alıyor. Türkiye'de olmayan yerlerin bu kitapta olmasını, yasayla belirlenen yer adlarının değiştirilmesi ve oldu-bittiye getirilmesi hareketi olarak değerlendiriyoruz" dedi.

AK Parti karşı önlem aldı

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli "İlk kez muhalefet böyle bir şey yapıyor. Biz de saatleri dengelemek için düzenleme yapacağız. Turların sayısı azaltılarak birleştirmeler yapılabilir" dedi. CHP'nin önergeli taktiğine karşılık ise AK Parti, milletvekillerini bütçe görüşmelerinde Meclis'te olmaları konusunda uyardı. TBMM'de karar yeter sayısı için Genel Kurul'da 139 milletvekilinin hazır bulunması sağlanmış olacak. CHP'nin önergelerinden 7'şer tanesi işleme konulurken konuşma süreleri de kısıtlanacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber