Yemeği tuzlu yapmak, dibini yakmak ve izinsiz misafir çağırmak dayak nedeni

Gaziantep’te yapılan bir araştırma, kadınların dövülme nedenleri arasında eve izinsiz misafir davet etme, yemeği tuzlu yapma ve dibine yakma, izinsiz dışarı çıkma ve alış veriş yapmanın geldiğini ortaya çıkardı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Aralık 2013 10:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yemeği tuzlu yapmak, dibini yakmak ve izinsiz misafir çağırmak dayak nedeni

Gaziantep'te yapılan bir araştırma, kadınların dövülme nedenleri arasında eve izinsiz misafir davet etme, yemeği tuzlu yapma ve dibine yakma, izinsiz dışarı çıkma ve alış veriş yapmanın geldiğini ortaya çıkardı.

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Sağlık Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Rabia Sohbet'in danışmanlığında gerçekleştirilen ve yüksek lisans tezi olarak kabul edilen evlilik başvurusu için Şehitkamil Nikah Müdürlüğü'ne başvuran 567 kadın ve 551 erkek ile yüzyüze yapılan mülakatlarla, kadınların evlilikte yaşam ve sorumluluklarının belirlenmesine yönelik olarak çeşitli sorular yöneltildi. Bu kapsamda yöneltilen, "Kadın evden çıkarken eşinden izin almalı mı" sorusuna, 482 kadın 'evet' yanıtını verirken, 85 kadın ise izin almanın zorunlu olmadığı yolunda görüş belirtti. Aynı soru erkeklere sorulunca ise 473'ü alınması gerektiği, 114'ü ise gerek olmadığını beyan etti. Boşanma nedenlerinin belirlenmesine yönelik soruları cevaplandıran hem kadın, hem erkekler zinayı birinci sırada boşanma sebebi olarak açıkladı. Diğer sebepler ise hayata kast ve onur kırıcı davranışlar, haysiyetsiz hayat kurma, akıl hastalığının olması, evlilik birliğinin sarsılması olarak sıralandı. Kadınların yüzde 20,4'ü, erkeklerin ise yüzde 20,6'sı çocuk olmamasını boşanma sebebi olarak dile getirdi.

KADIN NEDEN DÖVÜLÜR

Kadıların dövülme sebebiyle ilgili yapılan araştırma ise ilginç sonuçları ortaya çıkardı. Bu konudaki soruları yanıtlayan kadınlardan 143'ü yemeği tuzlu yapmanın, 81'i yemeğin dibine yakılmasının, 181'inin izinsiz alış verişe gidilmesinin, 339'unun eve habersiz misafir davet edilmesinin, 327'sinin de izinsiz dışarı çıkmanın dövülme nedeni olduğunu belirtti. Erkek ve kadının şiddete bakışıyla ilgili yapılan değerlendirmede ise, kadınların yüzde 84,1'i fiziksel tacizi, yüzde 58,7'si eğitim özgürlüğünün kısıtlanmasını, yüzde 58,3'ü zorla çalıştırılmayı, yüzde 46,2'si töre cinayetlerini, yüzde 35'i cinsel tacizi, yüzde 29,4'ü zorla evlendirilmeyi, yüzde 19,9'u da fiziksel şiddeti kadına yönelik şiddet olarak değerlendir. En fazla şiddetin uygulandığı ailelerin geliri giderinden az olan aileler olduğu, araştırmayla ortaya çıkan bir başka gerçek.

ZİNA BOŞANMA SEBEBİ

Kadınların evlilikte yaşam ve sorumluluklarının belirlenmesine yönelik olarak yöneltilen "Kadın evden çıkarken eşinden izin almalı mı" sorusuna, 482 kadın 'evet' yanıtını verirken, 85 kadın ise izin almanın zorunlu olmadığı yolunda görüş belirtti. Aynı soru erkeklere sorulunca ise 473'ü alınması gerektiği, 114'ü ise gerek olmadığını beyan etti. Araştırmaya konu olan 567 kadından 164'ü, 551 erkekten ise 446'sı depresyon yaşadıklarını söyledi. Evlenme nedenlerinin boşanmayla ilişkisinin irdelendiği soruları cevaplandıran hem kadın hem erkek zinayı birinci sırada boşanma sebebi olarak açıkladı. Diğer sebepler ise hayata kast ve onur kırıcı davranışlar, haysiyetsiz hayat kurma, akıl hastalığının olması, evlilik birliğinin sarsılması olarak sıralandı. Kadınların yüzde 20,4'ü, erkeklerin ise yüzde 20,6'sı çocuk olmamasını boşanma sebebi olarak dile getirdi.

Araştırma sonuçlarını değerlendiren Gaziantep Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Rabia Sohbet, kadınların dayak yeme ve şiddetle ilgili sorular başta olmak üzere ortaya çıkan sonuçları son derece manidar bulduklarını vurguladı. Sohbet, toplumun her kesiminden olan insanların bu tür sıkıntıları yaşamasının ise araştırmanın ortaya çıkardığı bir başka gerçek olduğunu dile getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber