HÜRKUŞ, test süreçlerini tamamlamak üzere

İlk yerli uçağımız 'HÜRKUŞ', test süreçlerini tamamlamak üzere.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 09 Aralık 2013 12:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
HÜRKUŞ, test süreçlerini tamamlamak üzere

15 kez havalanarak 296 kilometre hız ile 15 bin feet yüksekliğe başarı ile ulaşan HÜRKUŞ'un pilotu "O bir pır pır değil, full donanımlı bir jet" dedi.

BUGÜNE KADAR 15 SORTİ YAPAN HÜRKUŞ'UN PİLOTU ANLATTI

Türkiye'nin 78 yıl aradan sonra ürettiği ilk yerli uçak HÜRKUŞ, 15 kez havalandı ve güvenle uçuşunu tamamladı. Türk Başlangıç ve Temel Eğitim Uçağı HÜRKUŞ 160 knot (296 km) hıza ulaştı, 15 bin feet yüksekliğe çıktı. Şu an sadece kalkış, irtifa, hız, iniş testleri yapılan HÜRKUŞ ilk 50 sorti uçuşun tamamlanmasının ardından manevra kabiliyetinin de ölçüleceği yüksek riskli testlere geçecek. Milli uçağın Test Pilotu Murat Özpala, önünde pervane görünce insanların HÜRKUŞ'u bir pırpır uçağı gibi düşündüklerini belirterek "Birçok jetten daha yüksek performansa sahip" dedi.

TEST SÜRÜŞLERİ SONRASI SERİ ÜRETİM

HÜRKUŞ'un halen sürat limiti, irtifa limitlerini aşmak için çalıştıklarını, testlerin sonucunda uçağın 350-360 knot (660 km) sürate ve 30 bin feet yüksekliğe kadar çıkacağını kaydetti. Uçağın full akrobatisi yapar hale gelmesi için daha bir yıllık bir süreç bulunduğunu belirten Özpala "Testlerin tamamen bitmesi için yaklaşık 500-600 sorti civarında uçmamız gerekiyor. Uçağın seri üretime başlaması için test sürüşlerinin tamamının beklenmesi gerek" dedi.

GÖSTERİLER 'HÜRKUŞ' İLE YAPILACAK

Kore'den satın alınan KT-1T uçaklarının teslimatında test uçuşlarını da kendisinin yaptığını, bin 600 beygir motor gücüne sahip olan HÜRKUŞ'un çok çok daha iyi bir eğitim uçağı olacağını belirten Özpala, bütün bu teknik özelliklerin ötesinde asıl bu milletin kendi uçağını yapmaya kalkmış olmasının anlamı olduğuna işaret etti. Özpala, şunları söyledi: "Bizim mühendislerimizin tasarladığı bir uçak uçuyor. Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın istediği özelliklerde de görev yapar hale gelecek. Benim arzum, ulusal bayramlarda HÜRKUŞ'umuzla da gösteri uçuşu yapar hale gelmek."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber