900 saat okul 1500 saat TV

Haber Giriş : 21 Nisan 2006 15:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

RADYO ve Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK), Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile birlikte yaptığı araştırma, televizyondaki şiddet gerçeğini ortaya koydu.

Sistemin ihtiyacını ortaya koymak amacıyla 1638 anne baba ile görüşülerek yapılan, "TV program içeriklerinin çocuk ve gençler üzerindeki etkileri" konulu araştırmanın sonuçları şöyle:

? Anne babalar, çocukların şiddet ve korkudan etkilenme düzeyini "en yüksek" olarak niteledi.

? Erkek çocukları olumsuz davranışlardan kız çocuklarına göre daha fazla etkilenirken, kız çocukları korku içerikli yapımların etkisinde kalıyor.

? Çocuklar günde 3 - 4 saat televizyon izliyor.

? 6 - 17 yaş arasındaki çocuklar ve gençlerin okul dışındaki birinci etkinliği televizyon izlemek.

? Çocuklar yılda yaklaşık 900 saati okulda, 1500 saati televizyon karşısında geçiriyor.

? İlköğretim çağını tamamlamış bir çocuk, yaklaşık 100 bin şiddet sahnesi, 8 bin ölüm ya da öldürülme sahnesi izliyor.

? 5 çocuktan birinin odasında televizyon bulunuyor ya da çocuklar televizyon bulunan odada yatıyor.

Çocuklar şiddeti arzular hale geliyor

? Medyada izledikleri şiddet arttıkça çocuklar, daha fazla saldırgan davranış sergiliyor, düşmanlık duyguları besleniyor, başkalarının çektiği acı ve eziyete karşı duyarsızlaşıyor, şiddeti arzular hale geliyor, kaygı ve uyku bozuklukları görülüyor.

? Çocukların izlediği korkutucu içerik, ayrılık kaygısına yol açıyor, uykudaki kâbusları ve diğer korkuları artıyor. Dünyanın tehlikeli ve korkunç bir yer olduğu inancı gelişiyor, çocuklar kolay incinebilir hale geliyor.

Cinselliği yanlış yorumluyorlar

? TV'deki cinselliğin şiddetle birlikte yer alması küçük çocukların cinselliği yanlış yorumlamalarına neden oluyor, çocukların izledikleri yetişkin cinsel davranışlar, huzursuzluk ve utanma duygusuna neden oluyor.

? Ayrımcılık, alkol, sigara ve madde kullanımı, suç davranışları, kaba, bayağı ve küfürlü konuşmalar özellikle çocuk ve gençlerin beğendikleri karakterler tarafından sergileniyorsa taklit etme artıyor.

Sezer, TV yayınlarından yakındı

ANKARA ANKA

RTÜK Başkanı Zahid Akman ve Üst Kurul üyeleri, dün Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'i Çankaya Köşkü'nde ziyaret etti. 20 dakika süren görüşmede Sezer, RTÜK'ün çalışmaları konusunda bilgi aldı. Görüşmede, televizyon yayınlarının "çok kötü ve seviyesiz" olmasından yakınan Sezer, RTÜK üyelerine bu konuda çalışma yapan Sosyoloji Derneği'nin çalışmalarından yararlanmaları tavsiyesinde bulundu. Sezer, Türkiye'deki çanak anten kirliliğine de dikkat çekti.

Milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber