CHP: İnsan hakları karnesi zayıf dolu

Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nun CHP’li üyeleri, 10 Aralık İnsan Hakları Günü’nde Türkiye’nin 2013 insan hakları karnesini çıkardı. Kırık notları sıraladı.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 11 Aralık 2013 08:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
CHP: İnsan hakları karnesi zayıf dolu

MECLİS'te ortak basın toplantısı düzenleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ile CHP Ankara Milletvekili Levent Gök Ak Parti'nin 'ileri demokrasi' söylemine karşın temel hak ve hürriyetlere dönük saldırıların arttığını söyledi. Toplantıda şu bilgiler paylaşıldı:

Anayasal bir hak olan toplantı ve gösteri yürüyüşlerine yapılan müdahalelerin doğrudan veya dolaylı sonucu olarak bu yıl 9 kişi hayatını kaybetmiştir. Hükümet Gezi Parkı eylemlerinden sonra her türlü baskı aracını kullanarak ağır bir insan hakkı enkazı yaratmıştır.

7 FAİLİ MEÇHUL

Hastalık veya 'intihar' sonucu cezaevlerinde en az 25 kişi yaşamını yitirdi. Yargısız infaz sonucu yaşamını yitirenlerin sayısı ise en az 33'tür. AKP iktidarı boyunca yargısız infaz-rastgele ateş veya dur ihtarına uymadığı gerekçesiyle öldürülenlerin toplam sayısı 456'dır. Faili meçhul cinayetlerini sonlandırmakla övünen Sayın Başbakan'a hatırlatmalıyız ki, bu yıl da faili meçhullerde

7 kişi yaşamını yitirdi.

TSK'DA ŞÜPHELİ ÖLÜMLER

Milli Savunma Bakanı'nın verdiği yanıta göre bu yılın ilk 10 ayında 52 şüpheli asker ölümü gerçekleşti. Böylece AKP döneminde yaşanan şüpheli asker ölümü sayısı 1036'ya çıkmıştır.

m Suriye'deki çatışmalardan seken kurşunlar neticesinde bu yıl 71 kişi hayatını kaybetti, 219 kişi yaralandı. Uludere soruşturması yine sonuçsuz kalmıştır.

11 ay içinde 191 kadın öldürüldü. 1145 işçi, tedbirsizlik sonucu yaşanan kazalarda hayatlarını kaybetmiştir.

CEZAEVLERİ DOLDU

Kürt sorununun çözümünde de kayda değer bir ilerleme sağlanmamıştır. Yıl boyunca yaşanan çatışmalarda 27'si örgüt üyesi, 6'sı asker, 1'i polis olmak üzere toplam 34 kişi yaşamını yitirmiş, 7'si asker ve 1'i polis memuru 8 kişi de yaralanmıştır. 7 ölüm ve 18 yaralanma kara mayınlarından kaynaklanmıştır.

2013'te de analar ağlamaya devam etmiştir. Örgütlenme faaliyetleri nedeniyle 1280 kişi gözaltına alınmış, 445'i tutuklanmıştır. Önemli kısmı KCK davaları olmak üzere 1288 kişi toplam 2 bin 502 yıl 11 ay 15 gün hapis cezası almıştır. AKP iktidara geldiğinde 59 bin 429 olan tutuklu-hükümlü sayısı Ekim 2013 tarihi itibariyle 140 bin 716'dır.

m 6 Aralık'ta Yüksekova'da yaşanan olaylarda amca-yeğen Reşit İşbilir ve Veysel İşbilir, kolluk güçlerinin açtığı ateşle yaşamını yitirdi. Ertesi gün çıkan olaylarda da Bemal Tokçu isimli bir gencin başından aldığı darbe sonucu beyin ölümü gerçekleşmiştir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber