İLKSAN raporu: Bekçiye tazminat skandalı

Haber Giriş : 24 Nisan 2006 07:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İlkokul Öğretmenleri Sağlık ve Sosyal Yardım Sandığı'nın (İLKSAN) Antalya'da gerçekleştirilen Genel Kurulu'na sunulan rapor, 234 bin 244 öğretmenin üye olduğu bir kurumun yönetiliş şeklini ortaya koydu. Sandığın değişiminin zorunlu olduğu, tasfiye edilmesi gereken şirketlerinin bulunduğu ifade edilen raporda, Sandık binasına gece yabancı uyruklu kadın alan bekçinin yöneticilerin 'hatalı' kararı sonucu tazminat verilerek işten çıkartıldığı kaydedildi. Bekçinin, işlemiş olduğu fiilden dolayı kurumun tazminatsız olarak iş akdi feshetme yetkisi olmasına karşın olayın disiplin amirleri tarafından 'uyarı' cezasıyla geçiştirildiği, aradan 10 ay geçtikten sonra Yönetim Kurulu'nun aynı olay nedeniyle bekçinin iş akdine tazminatsız son vermesi ilk karar nedeniyle mahkemeden döndü. Raporda, 'Şahısın işlediği ve işten çıkarılmasını gerektiren bu menfur olaydan ötürü hizmet akdinin ihbarsız ve kıdem tazminatsız feshi imkanının ortadan kalktığı, geçerli sebeple fesih işleminin sakatlandığı' kaydedilerek, ödenen 18.604 YTL'nin söz konusu kişinin disiplin amirinin de aralarında bulunduğu yöneticilerden tahsil edilmesi gerektiği belirtildi.

ANANAS'I SOYMUŞLAR

Raporda, İİLKSAN'ın yüzde 99.9'una sahip olduğu Ananas Otel'de keyfi uygulamaların zararları da beraberinde getirdiği kaydedildi. Otelde 1 Nisan-30 Eylül 2005 tarihleri arasında 1.319 odada 2.693 kişinin ücretsiz konaklatıldığı ifade edilerek bunun kuruma maliyetinin 67.325 dolar olduğu belirlendi. Ücretsiz konaklatılmaması gerekenlerin otelde yer işgal etmesi nedeniyle yüzde 100 doluluk oranının aşıldığı, rezervasyon fazlası duruma düşen müşterilerin de civar otellerde, konaklama ücreti yine Ananas Otel'den karşılanmak üzere konaklatıldığı belirtildi.

Raporda, bir diğer dikkat çekici nokta ise İLKSAN'a ait olan Ulus Öğretmen Evi hesapları oldu. Denetleme Kurulu, İLKSAN Genel Müdürlüğü'nün genel kurula sunduğu hesapların doğru olmadığına dikkat çekerek, Genel Müdürlüğün 110 bin 198 YTL net karda gösterdiği Ulus Öğretmen Evi'nin zararda olduğunu kaydetti. Genel Müdürlüğün personel giderlerini farklı bir kalemde göstererek 77 bin 539 YTL zararı gizlediği bildirildi.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber