Sezer: Anayasa'daki ilkelerin uygulanması büyük önem taşıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Nisan 2006 13:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, kişi hak ve özgürlüklerini üstün kılan ve tam olarak yaşatılmasını sağlayan Anayasa'nın varlığı kadar, Anayasa'da yer alan ilkelerin yaşama geçirilerek uygulanmasının da büyük önem taşıdığını belirtti.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Anayasa Mahkemesi'nin kuruluşunun 44. yıldönümü dolayısıyla, Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu'ya bir mesaj gönderdi.

Sezer, mesajında, tüm çağdaş demokrasiler gibi erkler ayrılığını kabul eden Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'na göre, erklerin kendi alanlarında devlet yetki ve görevlerini kullanan organlar olduğunu belirtti. Hiçbir erkin diğerine üstünlüğünün kabul edilmediğini vurgulayan Sezer, "Üstünlük Anayasa'da ve Anayasa'ya aykırı olmamak koşuluyla yasalardadır. Yasama, yürütme ve yargı erki, öncelikle anayasal kurallarla bağlıdır" dedi.

Cumhurbaşkanı Sezer, Anayasa'nın bağlayıcılığı ve üstünlüğü ilkesinin, devleti oluşturan güçleri hukukla sınırladığını, yönetimin keyfiliğe sapmasını önlediğini, rejimin kurum ve kurallarıyla sağlıklı biçimde işlemesini olanaklı kıldığını belirtti.

Türk hukuk sistemine temel bir gereksinim olarak 1961 Anayasası ile giren Anayasa Mahkemesi'nin, Anayasa'nın bağlayıcılığı ve üstünlüğü ilkesinin yaşama geçirilmesi yönünde atılan önemli bir adım olduğunu ifade eden Sezer, Anayasa'ya uygunluk denetimi, Yüce Divan, siyasal partilerin denetimi gibi yetki, görev ve sorumlulukları bulunan Anayasa Mahkemesi'nin, yüksek mahkeme konumuyla laik, demokratik Türkiye Cumhuriyeti'nin temel kurumlarından olduğunu vurguladı. Cumhurbaşkanı Sezer, mesajında, şunları kaydetti:

"Anayasa Mahkemesi, Türkiye Cumhuriyeti'nin ve Anayasa'nın temelini oluşturan Atatürk ilke ve devrimlerine bağlı kalınmasının, hukuk devleti ilkesinin egemen kılınmasının, demokratik düzenin anayasal ilkeler ışığında kurum ve kurallarıyla işlemesinin, temel hak ve özgürlüklerin korunup geliştirilmesinin ve demokrasinin yaşatılmasının en büyük güvencelerindendir.

Yasaların, yasa gücünde kararnamelerin ve TBMM İçtüzüğü'nün Anayasa'ya uygunluğunu denetleyen Anayasa Mahkemesi, güçler ayrılığı ilkesinin sağlıklı biçimde yürütülmesinde denge rolü üstlenmekte, kurulduğu günden bu yana görevlerini Atatürk ilke ve devrimleri ışığında yansız ve bağımsız biçimde yerine getirmektedir.

Anayasa'ya uygunluk denetimi görevi nedeniyle anayasal kural, kavram ve ilkeleri resmen yorumlamaya yetkili tek organ olan Anayasa Mahkemesi, kararlarıyla bu kural, kavram ve ilkelere içerik kazandırmakta ve bu içerikle bağlayıcı olmaktadır.

Kişi hak ve özgürlüklerini üstün kılan ve tam olarak yaşatılmasını sağlayan Anayasa'nın varlığı kadar, Anayasa'da yer alan ilkelerin yaşama geçirilerek uygulanması da büyük önem taşımaktadır. Yargı kararlarının uygulanması, siyasal kültürün gelişmesi, demokrasinin içselleştirilerek yaşam biçimi olarak benimsenmesi ve hukuk devleti ilkesinin yerleşmesiyle, anayasal ilkelerle uygulamalar arasındaki farklılıkların azalacağından kuşku duymuyoruz.

Türkiye Cumhuriyeti'nin, demokratikleşme yönündeki atılımların sürdürülmesi, hukuk devleti ilkesinin önündeki engellerin kaldırılması ve yurttaşlarımızın demokratik değerleri üstün tutmasıyla çağdaş dünyadaki konumunu güçlendireceğine inanıyoruz.

Anayasa'nın bağlayıcılığını ve üstünlüğünü her alanda yaşama geçiren, devletimizin en yüce kurumlarından Anayasa Mahkemesi'nin kuruluş yıldönümünü kutluyor, size, mahkemenin değerli üyelerine, raportörlerine ve diğer çalışanlarına esenlikler diliyorum."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber