Ağız sağlığını korumanın pratik yolları

Araştırmalara göre insanlarla iletişimimizin devamına yaklaşık 7 saniye içinde karar verdiğimizi belirten Diş Hekimi Aslı Ercanlı, iletişimi etkileyen en önemli noktalardan birinin de ağız-diş sağlığı olduğunu söylüyor.

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 20 Aralık 2013 14:06, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Ağız sağlığını korumanın pratik yolları

İnsanlar arasındaki iletişimde ağız-diş sağlığının etkisine değinen ve araştırmalara göre 7 saniye içinde devamına karar verdiğimiz iletişimde ağız-diş yapısının rol oynadığını belirten Diş Hekimi Aslı Ercanlı, "Ağız kokusu karşımızdaki kişiyi mutlaka etkiliyor" diyor. Sindirim sisteminin başlangıcı olan ağız ve dişlerin sağlıklı olması için alınabilecek tedbirlere dikkat çeken Ercanlı, ağız kokusunu gidermenin pratik yolları hakkında şunları söylüyor:

"Ağız kokusunun giderilmesinde en etkili sonuç bir bardak soğuk sütle alınabiliyor. Ayrıca yemeklerden sonra ufak bir parça peynir yemenin diş minerallerini güçlendirdiğini ortaya koyan araştırmalar var. Peynirden hoşlanmıyorsanız yerine yoğurt da tercih edebilirsiniz."

Elmanın dişleri güçlendirdiği yönünde yaygın bir kanı vardır ancak Ercanlı, şekerli ve asitli yiyecekler arasında yer alan elma kalıntılarının diş çürüklerine yol açacağını vurguluyor.

"DİŞLERİNİZİ KARBONATLA OVMAYIN"

Birçok insan diş estetiğinin diş sağlığı kadar önemli olduğunu düşünüyor. Dişlerin estetik görünüme kavuşması için yapılan ilk işlemlerden biri de dişleri beyazlatmak. Bunun için zaman zaman karbonat, tuz, çilek gibi ürünlerin kullanıldığını aktaran Aslı Ercanlı bu uygulamaların zararlı olduğu konusunda uyarıyor: "Dişleri karbonatla ovmak, toplumumuzda en sık rastlanan yanlış bilgilerden biridir. Zaman zaman bazı gazete ve dergilerde dişleri parlatmak için karbonat, çilek, tuz gibi maddelerden yararlanılabileceği söylense bile bunların tamamı yanlış ve zararlıdır. Üstelik karbonat dişleri beyazlatmadığı gibi diş minesini de çizerek zarar verir."

Sık yapılan yanlışlardan birinin de ağrıyan dişe alkol koymak olduğunu söyleyen Diş Hekimi Aslı Ercanlı, "Bu şekilde bir uygulama ağrıyı azaltmadığı gibi, dişetlerinde yanıklara da yol açabilir. Ağrıyan dişe çok az miktarda karanfil yağına dokundurup sıkılan pamuk konabilir" önerisinde bulunuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber