Tutuklamalarda dikkat çeken Halkbank ayrıntısı

16 tutuklamanın 14'ü Halkbankası-İran ilişkisinden dolayı...

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 21 Aralık 2013 23:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Tutuklamalarda dikkat çeken Halkbank ayrıntısı

17 Aralıkta yapılan operasyon sonrasında en dikkat çekici ayrıntı Halkbankasıyla ilgiliydi.

İddialar şu şekildeydi:

Halkbankası, İran'a uygulanan ambargoyu, altın takası yoluyla aşmıştı. Türkiye İran'dan aldığı petrol ve doğalgazın parasını, Türk lirası olarak Halkbankasına yatırıyor, sonra bu para altına çevrilerek, elden İran'a ödeniyordu. Türkiye'nin bulduğu bu yöntem daha sonra yine Halkbankası kullanılarak bir kaç ülke tarafından kullanıldı.

Halkbankasının başka bir özelliği daha vardı. Kuzey Irak'tan Türkiye'ye petrol sevkiyatı başlamış ve Türkiye hem kendisine petrol alacak hem de Avrupa'ya gidecek petrolde transit ülke olacaktı. Kuzey Irak, elde edeceği petrol paralarının bir Türk bankasında tutulmasına razı olmuştu. Bu banka Halkbankasıydı. Halkbankası tutulan paradan komisyon alacaktı. Kuzey Irak gelirlerinden alınacak komisyon parasının çok yüksek olduğu ve ABD'nin "Irak'ı biz özgürleştirdik, para bizim bankalarda olmalı" şeklinde itiraz ettikleri iddia ediliyordu.

Savcı bağışı öğrendi düğmeye bastı!

Operasyonun sonucuna bakıyoruz. Tüm operasyon 4 bakan ve oğulları etrafında dönüyor görünmesine rağmen toplamda 70 kişi serbest kalmış, 16 kişi tutuklanmıştır. Tutuklamaların 14'ü Halkbankası-İran ilişkileri ile ilgili. Bu nedenle, "asıl hedef Halkbank'tı tezi" doğru gibi görünmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber