Özel okuldaki 50 bin öğrenciye devlet desteği

Haber Giriş : 28 Nisan 2006 07:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Önümüzdeki öğretim yılında özel okullara giden 50 bin öğrenciye biner YTL devlet desteği verilecek. Toplam 50 milyon YTL'lik devlet desteği, özel okulların öğrenci sayılarına göre eşit şekilde aktarılacak. Devlet tarafından desteklenecek öğrenciler okullar tarafından başarılı ve fakir olanlar arasından seçilecek.

Özel Öğretim Kurumları Yasa Tasarısı, Meclis Milli Eğitim Komisyonu'nda kabul edildi. Komisyona tasarı hakkında bilgi veren Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, özel okullara giden her öğrenciye 1000 YTL verilmeyeceğini, önümüzdeki yıl için özel okullara giden toplam öğrenci sayısının yüzde 20'sine bu yardımı yapmayı planladıklarını söyledi. 1965 yılında çıkarılan ve 40 yılda 60 kez değişikliğe uğrayarak ?yamalı bohça'ya dönen kanunun günün ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için yenilenmesi gerektiğini anlatan Bakan Çelik, nihai hedeflerinin halen yüzde 1,9 olan özel okulların devlet okullarına oranını yüzde 10-20 arasına çıkarmak olduğunu belirtti.

Bakanlığın özellikle büyük şehirlerde derslik sıkıntısı yaşarken özel okullarda 310 bin boş kapasitenin olduğunu anlatan Çelik, ?Verdiğimiz teşviklerle, özel okulların yüzde 100 kapasiteyle eğitim vermesini sağlarsak, devlet okullarından özel okullara 310 bin çocuğumuz geçmiş olacak. Her öğrencinin bize maliyeti 1.000 dolar. 310 bin öğrencinin özel okula geçmesiyle, kamunun 300 milyon dolar, yani 400 milyon YTL kazancı olacak. Toplam 50 milyon YTL yardım yapacağız; ancak kamunun 400 milyon YTL kazancı olacak.? dedi.

Kanuna göre özel okullar hariç diğer özel öğretim kurumlarına açılış izni verme yetkisi valiliklere devrediliyor. Kurs açmak için öğretim yılından 3 ay önce izin alma zorunluluğu kaldırılıyor. En az ödenmiş sermaye kadar mali teminat yatırma şartı kaldırılıyor. Yabancı okullara tadilat ve onarım gibi çalışmalar için izin vermeye yetkili makam, valilikler oluyor. Kampüs içindeki birden fazla okul için kampüs yönetimi alanı getiriliyor. Özel öğretim kurumları, artık eğitim öğretimi engelleyici faktörler dışında kapatılamıyor.

Özel öğretim kurumlarını kapatırken, 6 ay önceden bilgi verme zorunluluğu 3 aya indiriliyor. Devlet okullarında görevli öğretmenler, devlet okulunda ihtiyaç olmaması halinde özel okullarda ücret karşılığı derse girebiliyor. Yabancı okullarda ?Türk asıllı müdür yardımcısı? zorunluluğu kaldırılarak, yerine ?Türk vatandaşı? zorunluluğu getiriliyor. Özel okullarda görevli öğretmenlere, öğretmen sendikalarına üye olma hakkı tanınıyor. Özel öğretim kurumlarının, reklam için 15 gün önceden valiliklerden izin alma zorunluluğu kaldırılıyor. Özel okullara, elektrik, su ve doğalgaz parasını, devlet okullarının ödediği fiyattan ödemesi kolaylığı getiriliyor. Çocuğunu özel okullara göndermek için kredi alanların, aldıkları kredilerin faizinin yarısının devlet tarafından karşılanması öngörülüyor.

CHP'liler yasaya karşı çıktı

CHP'li milletvekillerinin yasaya tepki gösterdiği toplantıda ilginç diyaloglar da yaşandı. CHP İstanbul Milletvekili Berhan Şimşek'in, Milli Eğitim Bakanı'na ?Avustralya'ya yaptığınız safari gezisi nasıl geçti?? şeklinde takılması üzerine Bakan Çelik, ?Siz olmadan safarinin tadı çıkmaz. Safari sosyete işi. Biz ne anlarız safariden?? sözleriyle cevap verdi.

CHP Denizli Milletvekili Mustafa Gazalcı'nın, ?AKP, bir şeyi allak bullak ederken ?devrim yaptığını' söyleyip, her şeyi altüst ediyor.? sözüne AK Partili bazı milletvekilleri tepki gösterdi. Kendisinin ve CHP'nin devrimlere bağımlılığını belirten Gazalcı, ?O devrimler olmasaydı bugün burada olmazdınız.? dedi. Bunun üzerine AK Parti Erzurum Milletvekili Ömer Özyılmaz'ın ?Nerede kaldı o devrimler? Biz CHP'nin okları ile buraya gelmedik.? sözü üzerine CHP İstanbul Milletvekili Berhan Şimşek, ?O devrimi algılayacak insanlar mısınız?? diye cevap verdi.

Bu arada CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, Meclis Başkanı Bülent Arınç'ın Meclis'teki komisyon başkanlarına aldığı araçların plakasının BA olduğunu savunarak buna tepki gösterdi. Komisyon Başkanı Tayyar Altıkulaç'ın bu araca binmemesini isteyen İnce, ?Plaka, Meclis Başkanı Bülent Arınç'ın isim ve soy isminin ilk harflerinden oluşuyor. Bu diktatör bir yaklaşımdır. O araca binmeyin. Aksi halde sizin hakkınızdaki düşüncelerimiz değişecektir.? diye konuştu

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber