Çocuk mahkümlara 'darpla sevk' iddiası

Mardin’de tutuklu iki çocuk mahkûmun zor kullanılarak cezaevinden çıkarıldığı ve Ankara’daki cezaevine sevk edildiği öne sürüldü...

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 26 Aralık 2013 07:46, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

BURCU ÜNAL İstanbul

Mardin E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda tutuklu bulunan M.K (17) ve F.T'nin (17), "kemik testi" yapılacağı söylenip, hiçbir eşyalarını almaya izin verilmeden ve darp edilerek Ankara Kapalı Çocuk ve Gençlik Cezaevi'ne (Sincan) sevk edildiği öne sürüldü. Olay, İnsan Hakları Derneği'nde görevli avukatlar Fatma Güneş, Hürmüz Biçer ve Dilan Coşkun'un, kendilerine gelen ihbar üzerine, Ankara'ya gidip çocuklar ve cezaevi yönetimiyle görüşmeleri sonucunda ortaya çıktı.

Cezaevi yönetimi ve çocukları ziyaret ederek görüşmeler gerçekleştiren avukatlardan Biçer, ziyaretleri sırasında cezaevi yönetimi ile gerçekleştirdikleri görüşmelerin tutarlılık arz etmediğini, diğer yandan çocukların anlatımlarının son derece tutarlı olduğunu belirtti. Avukatların aktardıkları bilgiler ve izlenimlere göre, her şey 2 Aralık'ta M.K ve F.T'nin "kemik testi" için Ankara'ya götürülecekleri sabah uyandırılmaları ile başladı. M.K ve F.T, cezaevi müdürü ile görüşmek istediklerini söylediler. Çocuklar, görüşmeyi bekledikleri sırada koğuşlarına infaz koruma memurlarının "sayım yapmak için geldiklerini" söyleyerek girdiklerini fakat devamında kendilerini zorla dışarı çıkartmaya çalıştıklarını anlattı. M.K ve F.T direnmeleri sonucunda şiddete maruz kaldıklarını, engel olmak isteyen arkadaşlarının da darp edildiğini söyledi. Avukatların çocukların ifadeleri ışığında aktardıkları bilgiye göre, Cezaevi Müdürü, M.K'nın başını demir parmaklıklara vurdu. İddiaya göre, gardiyanlar M.K'nın ellerini arkasına sabitleyerek yere yatırdı, üzerine çullanarak kendisini darp edip, zorla soyup, üst araması yaptı.

Çıplak arama iddiası

Daha sonra buradan bindirildikleri ring aracı ile yaklaşık 13 saat süren ve anlatımlarına göre su ve yemek verilmeyen yolculuk sonucunda Ankara'ya getirildiler. Burada kamerasız odalarda çıplak aramaya maruz kaldıklarını ve saçlarının zorla asker tıraşı yapıldığını anlatan M.K ve F.T, "Ankara Numune Hastanesi'nde kemik testine götürüldükleri" gerekçesiyle çıkarıldıkları yolculuk sonucunda Ankara'ya geldiklerinde Sincan Çocuk ve Gençlik Kapalı Cezaevi'ne kalıcı olarak sevk edildiklerini öğrendi. Çocuklar ile görüşmeler gerçekleştiren avukatlar, çocukların kafataslarında yer yer şişlikler olduğunu gözlemledi ve her iki cezaevinin de iddialar sonrasında bir doktor raporu düzenlememesi nedeniyle araştırılma yapılmasını talep ettiler. BDP milletvekilleri de TBMM'ye iddiaların incelenmesi için araştırma önergesi verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber