Madde bağımlılığı tedavi merkezlerinde görev alacak doktor ve psikologlarda, 6 ay süreyle madde bağımlılığı eğitimi görerek sertifika alma zorunluluğu aranacak.

Haber Giriş : 14 Ocak 2004 07:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Madde bağımlılığı tedavi merkezlerinde görev alacak doktor ve psikologlarda, 6 ay süreyle madde bağımlılığı eğitimi görerek sertifika alma zorunluluğu aranacak.

Merkezler, oluşturulacak 'Madde Bağımlılığı Tedavi Usulleri Bilim Komisyonu'nun tavsiye kararıyla açılacak. Sağlık Bakanlığı, Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezleri Yönetmeliği hazırladı.

Son 5 yılda başvurular yüzde 50 arttı

Yönetmelik gerekçesinde, AMATEM'lere son 5 yılda yapılan başvuruların yüzde 50, ilk defa yapılan başvuruların ise yüzde 25 oranında arttığı vurgulandı.

Türkiye'nin özellikle Asya'dan Avrupa'ya geçiş yolu üzerinde bulunması ve global önlemlerle uyuşturucunun ülkelerarası trafiğinin giderek zorlaşması nedeniyle risk altında sayıldığı belirtilen gerekçede, bu nedenle hem polisiye önlemlerin sürdürülmesi hem de tedavi imkan ve kapasitesinin artırılmasının kritik önem taşıdığı kaydedildi.

Gerekçede, ceza yasasında yapılması düşünülen düzenlemelerle, bağımlıların tedaviyi kabul etmeleri halinde cezaevine götürülmeden hastaneye sevklerinin sağlanacağı belirtildi.

15 kişilik komisyonlar oluşturulacak

Yönetmeliğe göre, madde bağımlılığı tedavi merkezlerinin açılmaları, kapanmaları, denetlenmeleriyle ilgili tavsiye kararı almak üzere, 15 kişilik Madde Bağımlılığı Tedavi Usulleri Bilim Komisyonu oluşturulacak. Madde bağımlılarına yönelik yapılacak tedavi şekilleri, yüksek bağımlılık potansiyeli taşıyanlar, taşımayanlar ve uygulanacak ilaç tiplerine göre A, B, C ve D tipi olarak ayrılacak.

Özel merkezler yolda

Merkezler, kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek kişiler ve özel hukuk tüzel kişileri tarafından, bunlara ait genel ve özel hastaneler bünyesinde veya sadece madde bağımlılığı tedavi usulleri uygulamak amacıyla ayrı bir merkez olarak kurulacak. Merkezlerin ruhsatları bakanlıktan alınacak. Müstakil kurulan özel merkezler, özel dal hastanesi sayılacak ve bu merkezlerle ilgili özel hastaneler yönetmeliği hükümleri de uygulanacak.

Personele sertifika zorunluluğu geliyor

Merkezde, merkezin yönetiminden sorumlu olacak bir uzman, her 10 yatak için 1 ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanı, ilk 10 yatak için 24 saat boyunca hizmet verecek en az 5 doktor, ilave her 10 yatak için 6 ay süreyle madde bağımlılığı eğitimi görerek bu konuda sertifika almış bir aile hekimliği uzmanı veya pratisyen hekim bulundurulması zorunlu olacak. Merkezde ayrıca 6 ay madde bağımlılığı eğitimi görerek sertifika almış ve klinik tecrübesi olan bir psikolog ile ilk 10 yatak için 24 saat hizmet verecek en az 6 hemşire, ilave her 10 yatak için 4 hemşire bulundurulacak. Madde bağımlılığı eğitim programına katılmak isteyen doktor, hemşire ve psikologların, eğitim merkezinde yapılacak sınavda 100 üzerinden en az 70, pratik sınavdan ise en az 60 puan alması gerekecek. Sertifikasyon eğitimi için, bakanlık tarafından tebliğ düzenlenecek. Merkezlere başvuran hastaların kayıtları düzenli şekilde tutulacak, kayıtlar gizli olacak, adli ve üst makamlarca istenmedikçe açıklanmayacak.

AMATEM'lere sıkı denetim uygulanacak

Merkezler, il sağlık müdürlüğü ekipleri tarafından olağandışı denetimler hariç en az yılda 2 defa denetlenecek. Denetim sonucunda ortaya çıkan eksiklik ve usulsüzlükler, 1 ay içinde giderilecek. Bu sürede eksikliklerini gidermeyen merkez, 5 kişilik heyetle yerinde denetlenecek ve olumsuzluğa karar verilirse merkezin ruhsatı bakanlık tarafından iptal edilecek. Kapatılan merkezlerde tedavi gören hastalar, tedavileri aksatılmadan, müdürlük tarafından sağlık güvencelerine göre veya hastaların talebi doğrultusunda diğer merkezlere nakledilecek. Yönetmelik şartlarını taşımadan, bakanlıkça açma izni veya ruhsat almadan özel merkez açılamayacak, kamu kurum ve kuruluşlarında yer tahsis edilemeyecek. Yönetmelik yürürlüğe girdikten sonra 1 ay içinde komisyon oluşturulacak ve 3 ay içinde madde bağımlılığı tedavisine yönelik Tedavi Uygulama Protokolleri'ni hazırlayacak.

Odalar gün ışığı alacak

Hasta odaları doğrudan ve yeterli gün ışığıyla aydınlanacak, taban ve duvarları düzgün, kolay temizlenebilecek ve dezenfeksiyona elverişli olacak. Hasta odalarının kapı genişliği en az 1 metre 10 santimetre olacak, kapılar dışa açılacak ve kilit bulunmayacak, dış pencerelerde tel örgü yer alacak.

Doğrudan gün ışığı almayan, ziyaretçilerin ve hastane personelinin yoğun kullandığı, hastanın sıhhat ve istirahatını olumsuz etkileyecek mekanlarda hasta odası yapılmayacak. Özürlüler için ilgili mevzuata uygun, her hastanede en az 1 olmak koşuluyla her 30 yatak için 1 ayrı hasta odası tahsis edilecek.Merkezlerde tek yataklı odalar en az 9, birden çok yataklı odalarda hasta yatağı başına en az 7 metre, detoksifikasyon (vücuttan atılması gereken zararlı maddeleri zararsız hale getirme, ortaya çıkan yoksunluk belirtileri ve komplikasyonları tedavi ve takip etme) ünitelerinde ise yatak başına en az 12 metrekare olacak.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber