Bu okul, okuma alışkanlığı açısından Avrupayla aşık atıyor

Haber Giriş : 04 Mayıs 2006 06:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adıyaman'da binasını başka bir okulla paylaşan, kütüphanesi olmayan Fevzi Çakmak İlköğretim Okulu, okuma alışkanlığı açısından Avrupa ülkeleriyle aşık atıyor.

BM İnsani Gelişim Raporu'na göre Türkiye okuma alışkanlığı sıralamasında 173 ülke arasında 86'ncı. Fransa'da yedi kişiye, Türkiye'de 12 bin 89 kişiye bir kitap düşüyor.

580 öğrencili Fevzi Çakmak İlköğretim Okulu'ysa bu tabloyu değiştirmek için 2004-2005 yılında kolları sıvadı ve 'Serbest Okuma Saati Projesi'ni başlattı. Herkesin kitap okuyacağı ortak gün ve saatler belirlendi, güzel konuşma ve yazma dersinin bir saati okumaya ayrıldı. Böylece kitap okuma müfredata girdi. Öğrenciler her akşam en az yarım saat okuduklarını evde paylaşmaları konusunda yüreklendirildi. Eve her gün bir gazete alınması önerildi. Okula, mahalleye ve ile yüzlerce afiş asıldı. Okuma becerileri en gelişmiş ülke Finlandiya'nın büyükelçisi okula davet edildi. TEGEV'in Ateşböceği gezici öğrenim birimi davet edildi, okula ücretsiz okuma yazma kursu verildi.

Sonuç mükemmeldi. 2.-8. sınıf arasında 443 öğrencinin okuduğu kitap ortalaması 26.4 oldu. Ailece okuma paylaşımının oranı yüzde 60'a yükseldi. 96 aile eve günlük gazete almaya başladı. Okul Müdür Yardımcısı Ahmet Korkmaz, öğrenciler istediği için bu eğitim öğretim yılında da devam edildiğini belirterek, "Okuma alışkanlıklarında ciddi artışlar yaşandı. Öğretmen arkadaşlar yeri geliyor kendi cebinden 30-40 kitap alıyor. Bu kitaplar okulda dönüşümlü olarak okunuyor" diye konuştu.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber