Şener'e bakılırsa hükümette 'biraz komünist' dört bakan var

Haber Giriş : 04 Mayıs 2006 08:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'in CHP Milletvekili Ali Kemal Kumkumoğlu'nun sorusu üzerine yinelediği, "Her Mülkiyeli biraz komünisttir, bu da iyi bir şeydir" sözü, gözleri Bakanlar Kurulu'ndaki Mülkiye (Siyasal Bilgiler) mezunlarına çevirdi. Bakanlar Kurulu'nda Şener'in yanı sıra Abdülkadir Aksu, Vecdi Gönül ve Attila Koç da mülkiye mezunu.

TÜRKİYE'nin 'devlet bürokrasisi tarihinde' en köklü modern eğitim kurumu olan (Osmanlı'daki adıyla Mülkiye) Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, önceki akşam TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nunda bir kez daha gündeme geldi. Devlet Bakanı Abdüllatif Şener'in daha önce söylediği "Her Mülkiyeli biraz komünisttir" sözünü hatırlatan CHP İstanbul Milletvekili Ali Kemal Kumkumoğlu, Şener'e, "Sayın Bakan gerçeği mi söyledi?" diye sordu. Şener de "Öğrencilik yıllarımdaki Mülkiye'ye bakmak lazım. Biraz komünist olmak iyi mi, kötü mü? Bence mahsuru yok, iyi bir şeydir" yanıtını verdi. Şener, "Mutlak devletçilik; mutlak komünistlik anlamına gelir. Aşırı sol fraksiyonların hakimiyeti olduğu bir dönemde de bundan herkes etkilenmiştir diye düşünüyorum" dedi. Şener'in bu genellemesine göre hükümette kendisi dışında üç bakanda daha 'biraz komünist'lik bulunuyor.

ANKARA SİYASAL'DAN HÜKÜMETE: Abdüllatif Şener'in yanısıra Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu ve Turizm Bakanı Atilla Koç da Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu. Mülkiyeliler de her mülkiyelinin ideolojik anlamda değil ama deletçilik, kamuculuk geleneği bakımından 'biraz komünist olduğunu kabul ediyor. Mülkiyeliler Birliği Genel Başkanı Ali Çolak, Şener'in söylediği sözün 'bir bağlam içinde' ele alınması gerektiğini belirterek, "Şener'in söylemeye çalıştığı; her mülkiyelinin kamu yararı ilkesinden hareket ettiğidir. Söylediği doğrudur. Mülkiyelilerin kamu bilincinin yüksek olduğu, devletçi ya da devletçilikten yana olduğu ve bu anlamda da buna en yakın ideoloji komünistlik olduğu için biraz komünistlik vardır" dedi.

ÇOK FARKLI RENKLER DE VAR: Mülkiyeliler Birliği Genel Başkanı Ali Çolak şöyle devam etti: "Her Mülkiyeli'nin kamu bilinci yüksektir. Bu bağlamda söylenen; doğrudur yalın komünizm değildir. Çünkü Mülkiye'den çok farklı renkler çıktı. Şimdi 'Mülkiyelilerin hepsi komünistmiş' derseniz bu renkleri değerlendirememiş olursunuz. Bir kurumun mezunlarını bir formasyon içinde, tanımlamak mümkün değil. Mülkiyelilik cumhuriyetin değerlerine de bağlılıktır. Mülkiyeyi kuranlar aklın ve bilimin önceliğine inanan yüzü Batı'ya dönmüş insanlardı. Şener'in kabine de mülkiye değerlerini iyi temsil ettiğine inanıyoruz. Devlet adamı vakarına uygun duruşuyla, mülkiyeyi doğru temsil ettiğine inanıyorum."

Mülkiye sola daha yakındır

MÜLKİYELİLER Birliği İstanbul Şubesi Başkanı Müfit Erkarakaş, "Her Mülkiyeli biraz komünisttir" sözünün kavram kargaşası yaratmadan tartışılması gerektiğini söyledi ve "Evet Mülkiyeli Bonapartisttir, Jakobendir, devletçidir ve bu devlet sosyalizmle buluşunca da Mülkiyeli sosyalist olur" dedi. Mülkiyenin sağcısının da devletçi olduğunu savunan Erkarakaş, şöyle konuştu: "Mülkiye, 1970'lerde 68 Kuşağı ile sola daha yatkın ve yakın oldu; solu içinde barındırdı. Çeşitli sol grupların var olduğu bir alandı. Dolayısıyla mülkiyeli sola daha yakın bir okuldur. Tarihsel olarak devletçi geleneği vardır. Devlete kamu yararını öne alan, kendi bireysel konumundan fedakarlık eden 'tip'ler yetiştirir. Dolayısıyla da kamuculuk, kamu faydacılığı, devletçilik öndedir ve bu nedenle de sola daha yakındır. Sağcılar daha milliyetçi ve muhafazakardır. Ancak onların devlete yakınlığı ile solun devlete yakınlığı pek de birbirine aykırı değildir. Mülkiye'deki solcular, öğrenciyken polisle çatışır, bitirdikten sonra okulda çatıştığı polise amir olur. AKP içinde Mülkiye misyonunu temsil eden daha çok isim olmasını temenni ederim. Tek başına devletçi gelenekle Mülkiyeli olunmaz. Mesela laiklik de çok önemlidir. Şener'in o konudaki çıkışını da (Arınç'ın sözlerine karşı) çok doğru ve yerinde buluyoruz."

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber