Devletten 'ilaçlı stent'e geçit yok

Haber Giriş : 04 Mayıs 2006 08:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SSK'nın, bir işçi emeklisinin kalbine takılacak ilaçlı stendi ödememesiyle başlayan tartışma, diğer resmi sosyal güvenlik kuruluşlarının da bu bedeli karşılamadığını ortaya çıkardı

Türkiye'de hekimlerce tıbbi tedavi açısından riskli durumlarda hastanın kalbine "ilaç kaplı stent" takılması "şart" gözükmesine rağmen; SSK, Emekli Sandığı ve Bağ - Kur dahil olmak üzere hiçbir resmi sosyal güvenlik kuruluşu bunun bedelini karşılamıyor. Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mustafa Paç, resmi sosyal güvenlik kuruluşlarınca ilaç kaplı stent için geri ödeme yapılmadığını belirterek, ilaçsız stent takılması durumunda hasta açısından yüzde 20'nin üzerinde risk durumu bulunduğunu açıkladı.
İşçi emeklisi Sait Erdoğan'ın Adana Numune Hastanesi'ndeki tedavisi sırasında kalbine "ilaç kaplı stent" takılması gerekmesine rağmen SKK'nın bunun bedelini karşılamaması nedeniyle isyan etmesi, Türkiye'deki temel bir aksaklığı ortaya koydu.

'Pıhtılaşmayı önlüyor'
Prof. Dr. Paç, stent konusundaki sıkıntıyı çözmek için Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın başkanlığında bir çalışma yürütüldüğünü bildirdi. En azından tıbbi zorunluluğu olan hastalara ilaç kaplı stent takılmasını istediklerini söyleyen Prof. Dr. Paç, fiyatı 2 bin 500 - 3 bin 500 dolar olan ilaç kaplı stent malzemesi takıldığında kalpte, kan pıhtılaşması riskinin yüzde 9'un altına düştüğünü ifade etti.
Söz konusu stent malzemesi üzerinde pıhtılaşmayı önleyici ilaçlar bulunduğunu kaydeden Prof. Dr. Paç, araştırma - geliştirme süreci nedeniyle bu stentlerin ucuzlamadığını dile getirdi. Prof. Dr. Paç, "Hasta sağlığı açısından ilaç kaplı stent takılması gerekli durumlar var. Bu durumda resmi kurumlar karşılamadığı için hastaya fiyatını söylüyoruz. Hasta kabul ederse farkını cebinden ödüyor" dedi.

'Kolaylık sağlansın'
Türk Kardiyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Çetin Erol da şunları söyledi:"Hükümetimize en azından bazı özellikli hastalara ilaç kaplı stent takılması konusunda geri ödeme kolaylığı sağlanması için tavsiye kararında bulunacağız. Tıbben bazı hastalara ilaçsız stent takıldığında riskler oluşuyor. Hastalar için hükümetten bu konuda düzenleme yapılmasını bekliyoruz."

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber