Büyükşehir'de hedef 100 bisiklet

ANTALYA Büyükşehir Belediyesi'nin kent içi akıllı bisiklet sistemi, kısa adıyla ANTBİS'in testleri başladı.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 07 Ocak 2014 15:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Büyükşehir'de hedef 100 bisiklet

ANTALYA Büyükşehir Belediyesi'nin kent içi akıllı bisiklet sistemi, kısa adıyla ANTBİS'in testleri başladı. Durak noktalarından Büyükşehir Belediyesi önünde 5 bisikletle test süreci başlarken Büyükşehir Belediyesi, kısa bir süre sonra gerçekleştireceği ikinci ihaleyle ANTBİS'e 9 durak noktası ve 60 bisiklet daha ekleyerek 100 bisikletli bir filoya sahip olacak.

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı'nın (BAKA) 'Ar-Ge ve Yenilikçilik Odaklı Sanayinin Desteklenmesi Mali Destek Programı' kapsamında, yüzde 70'i hibe olmak üzere 317 bin 100 TL mali destek sağladığı ANTBİS'in test süreci başladı. Sistemin Şubat ayı içinde 6 farklı durak noktası ve 40 bisikletle kullanıma alınması planlanıyor.

DURAK NOKTALARI

Antalya'da kent içi toplu ulaşım sistemine entegre çalışması planlanan sistemde, daha önce ilan edilen durak yerleri yapılan çalışma sonucunda değişti. Büyükşehir, Muratpaşa ve Konyaaltı belediyelerinin önleri ile Cumhuriyet Meydanı, Antalya Müzesi ve Düden Park olarak belirlenen noktalarda sistemin Muratpaşa ayağı iptal edildi. Yeni durak yerleri Büyükşehir Belediyesi, Doğu Garajı, Muratpaşa Cami, Türkan Saylan Heykeli, İl Sağlık Müdürlüğü ve Konyaaltı Kent Meydanı olarak belirlendi. Olası hırsızlıklara karşı duraklar 24 saat üçer kamerayla izlenecek.

SAATLİK KİRALAMA

Kent içi akıllı bisiklet sistemi, park yerlerinde kilitli bisikletlerin saatlik kiralanması esasına göre çalışacak. Buna göre kredi kartı ya da Antalya Büyükşehir Belediyesi'nden sağlanacak ANTBİS kartlarıyla duraklarda bulunan kiokslardan kiralama işlemi yapılabilecek.

Kredi kartı kullanımlarında sistem, kullanım sonunda geri iade edilmek üzere 50 TL'lik hesapta bloke yapacak. Yolculuğun sonunda ise sistem, kullanılan süreyi 50 TL'den düşerek blokeyi kaldıracak. Kiralama ücretlerinin ne kadar olacağı konusunda Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi'nin kararı bekleniyor.

ANTBİS'te kullanılacak bisikletler 26 inç janta sahip büyüklükte, yaylı ve yükseklik ayarı yapılabilir seleye sahip ve turkuaz renginde olacak. Söz konusu bisikletlerin arka kısmında portbagaj ve 1 adet sepet ile halat lastikleri bulunacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber