SHÇEK rehabilitasyon merkezinin büyükşehire devrine yargıdan dur kararı

Haber Giriş : 04 Mayıs 2006 12:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SHÇEK'in En Büyük Sosyal Hizmet Kuruluşu Olan Saray Rehabilitasyon Merkezinin Ankara Büyükşehir Belediyesine Devrine Yargı Dur Dedi.

Başbakanlık SHÇEK Genel Müdürlüğü ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı arasında yapılan 14 Aralık 2005 tarihli 28 maddelik işbirliği protokolü ile Başbakanlık Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü'nün en büyük sosyal hizmet kuruluşu olan Saray Rehabilitasyon Merkezi ve bağlı üniteleri ile Öğretmen Necla Kızılbağ Huzurevi'nin işletilmesinin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na devredilmesi kararlaştırılmıştı.

Söz konusu protokol yetki, sebep ve maksat yönlerinden hukuka aykırılık teşkil etmekte olduğundan bu protokol ile Başbakanlık Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü'nün en büyük kuruluşu olan Saray Rehabilitasyon Merkezi ve diğer birimlerde görev yapan personelin hakları 2828 sayılı SHÇEK Kanunu çerçevesinde ihlal edildiğinden ilgili protokolün tüm maddelerinin öncelikle yürütmesinin durdurulmasına ve buna mukabil iptaline karar verilmesi amacıyla Türk Sağlık-Sen Genel Merkezi tarafından 23.01.2006 tarihinde Ankara Nöbetçi İdare Mahkemesinde iptal davası açılmıştı.

Davayı görüşen Ankara 7.İdare Mahkemesi, 06.03.2006 tarih ve 2006/117 E. sayılı kararıyla açıkça hukuka aykırı olan ve uygulanması halinde telafisi güç yada imkansız zararlara sebep olacağı anlaşılan dava konusu işlemin yürütülmesinin durdurulmasına oybirliği ile karar verdi.

Konuyla İlgili olarak bir değerlendirme yapan Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci:" Sosyal tarafların görüşü alınmadan, ayrıntılı bir değerlendirme yapılmadan SHÇEK'le Ankara Büyükşehir Belediyesinin yapmış olduğu devir protokolü hukuka aykırı bir uygulamaydı. Çünkü hiçbir kamu kurumu yasaların öngördüğü şartlar dışında kendi sorumluluğundaki bir kurumu başka bir kamu kurumuna devredemez. Mahkemede bu yönde karar vererek yürütmeyi durdurdu. En kısa sürede iptal kararının da çıkacağını ümit ediyorum. Kazandığımız bu dava yanlış uygulamaların önüne geçmek açısından oldukça önemlidir" dedi.

Ankara 7.İdare Mahkemesinin söz konusu yürütmenin durdurulması kararında özetle şu ifadeler yer almaktadır:"Anayasal hükümlere göre idarenin kuruluş ve görevleri yasalarla belirlendiğinden yasaların açıkça öngörmediği durumlarda hiçbir idari kuruluşun kendi görev alanına giren bir hizmet birimini bu görevi yerine getirmek üzere bir başka kamu kuruluşuna devretmesi düşünülemez. Yasalar, düzenlediği konudaki yasa koyucunun iradesini yansıttığından idari tasarruflarla yasanın öngörmediği yeni görev tanımları yapılamaz, belirli görevler tasfiye edilemez, yeni görevler devralınamaz yada bu anlama gelebilecek şekilde belirli amaçlarla kurulmuş olan hizmet birimleri devredilemez.

Bu durumda Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumunun yerine getirmekle yükümlü olduğu bir hizmetin verilebilmesi amacıyla kamu kaynaklarıyla kurulmuş ve çalışmakta olan hizmet birimlerinin yasanın açıkça izin vermemesine karşın bir yerel yönetim kuruluşuna devredilmesine ilişkin dava konusu protokolde hukuka uyarlık bulunmamıştır.

Öte yandan, işlemin uygulanması halinde yürütülmekte olan kamu hizmetinde ve genel olarak idari rejim açısından giderilmesi güç zararlar da doğabilecektir. Açıklanan nedenlerle, açıkça hukuka aykırı olan ve uygulanması halinde telafisi güç yada imkansız zararlara sebep olacağı anlaşılan dava konusu işlemin teminat alınmaksızın yürütülmesinin durdurulmasına 06 Mart 2006 tarihinde oybirliğiyle karar verildi."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber