Yargıtay, 58 bürokrat için, gerekçesiz, soruşturma izni vermedi

Haber Giriş : 04 Mayıs 2006 13:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bakanlıklar, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 58 soruşturma izin talebinin neredeyse tamamını, gerekçe göstermeksizin reddetti. Soruşturma izni verilmeyenler arasında müsteşarlar, valiler ve eski MİT mensupları da bulunuyor.

Hakkında soruşturma talep edilen çok sayıda üst düzey bürokrat dokunulmazlık zırhı altında. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 2005 yılında üst düzey bürokratların soruşturulabilmesi için ilgili bakanlıklara 58 dosya gönderdi. Bunlardan 53'üne ?soruşturamazsınız? yanıtı aldı. 5 dosyaya yanıt dahi verilmedi.

NTV'nin edindiği bilgilere göre, başsavcılık, eski MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun'un da aralarında bulunduğu 6 MİT mensubu hakkında Başbakanlık'tan soruşturma izni istedi, ancak olumsuz yanıt geldi.

Yargı kararlarını uygulamamakla suçlanan İzmir Valisi Oğuz Kağan Köksal'ın da aralarında bulunduğu 10 vali hakkında istenen soruşturma iznine ise İçişleri Bakanlığı ?hayır? dedi.

Sağlık Bakanlığı da, şimdiki Müsteşar Necdet Ünüvar' ın da aralarında bulunduğu 8 eski müsteşar, müsteşar yardımcısı ve personel genel müdürünün soruşturulmasına izin vermedi.

Milli Eğitim Bakanlığı, Talim Terbiye Kurulu Başkanı Ziya Selçuk'un da aralarında bulunduğu 7 bürokrat için ?soruşturma izni' vermedi ama, Danıştay bu kararı kaldırınca 7 bürokrat hakkında dava açılabildi.

Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci ve Başkan Yardımcısı İsmail Destan da Maliye Bakanlığı izin vermediği için soruşturulamadı.

Başsavcılık, soruşturma izni vermeyen kararlardan 19'una itiraz etti. İdari Yargı, itirazlardan 14'ünü kabul etti, böylece bu bürokratlara soruşturma yolu açılabildi. Savcıların, milletvekilleri için hazırladığı 209 fezleke ise halen TBMM'de bekliyor.

ntv

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber