Komisyon, sosyal politikalarla ilgili tasarıyı görüşüyor

Nüfus politikaları paketinde, bu tür (doğum izinin uzatılması) teklif ve düşünceleri bütüncül olarak değerlendireceğiz

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Ocak 2014 17:16, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, doğum iznine ilişkin teklif ve düşünceleri, nüfus politikaları paketinde bütüncül olarak değerlendireceklerini belirtti.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın tümü üzerinde görüşmeler tamamlandı.

Komisyonda dün yaşanan "torba tasarı" tartışması bugün de devam etti. Muhalefet milletvekilleri, çok sayıda ve farklı kanunlarda değişiklik içeren tasarının hazırlanışının, yasa yapma tekniğine aykırı olduğunu savundu.

CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer, "torba tasarı"nın yasa yapma tekniği açısından bir garabet olduğunu, parlamentonun bu uygulamadan vazgeçmesi gerektiğini söyledi.

CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, tasarıdaki maddelerin bir bölümünün ilgili komisyonlarda görüşülmeden Plan ve Bütçe Komisyonu'na getirildiğini belirterek, iktidar partisinin, tasarıları uzmanlık alanlarından kaçırdığını ileri sürdü.

BDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani, tasarının, usule aykırı şekilde bir kanun teklifi ile birleştirildiğini savunarak, söz konusu teklifin tasarıdan çıkarılmasını talep etti.

AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, işlemlerin usulsüz yapılmadığını, tasarıların hangi komisyona gönderileceğinin TBMM Başkanlığı'nın inisiyatifinde olduğunu ifade etti.

CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, iktidar partisinin muhalefeti dinlemediğini, "ben her şeyi bilirim" sendromuna kapıldığını ileri sürdü. Bunun bir göstergesinin de Meclis'te tasarı ya da tekliflerin tali komisyonlarda görüşme oranları olduğunu belirten Atıcı, "2013 yılı Mart ayı itibariyle tali komisyonlara 819 kanun teklifi gönderilmiş ancak bunların 92 tanesi görüşülmüş. Meclis Başkanlığı'na sunulan kanun tasarılarından 1274 tanesi tali komisyona gönderilmiş, yalnızca 11'i bu komisyonlarda görüşülmüş. Tasarı ve teklifler tali komisyonlarda görüşülmüyor" diye konuştu.

-Doğum izni

Tasarının tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandıktan sonra maddelere geçildi. Komisyonda, ilk olarak tasarının, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nı ilgilendiren maddelerinin görüşülmesine karar verildi.

MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay'ın, doğum izinlerinin uzatılmasına ilişkin değişiklik önergesi kabul edilmedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, nüfus politikaları paketinde, bu tür teklif ve düşünceleri bütüncül olarak değerlendireceklerini ifade etti.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, sosyal politikalarla ilgili "torba tasarı"nın, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile ilgili bazı maddeler kabul edildi.

Komisyonda, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın görüşmelerine devam edildi. Tasarının, ilk olarak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nı ilgilendiren maddeleri üzerine görüşme yapılması kararlaştırıldı.

Kabul edilen maddelere göre, Türk Standartları Enstitüsü'nün en üst organı olan Genel Kurul'da, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı da temsil edilecek.

Engelli istihdamını teşvik amacıyla, korumalı iş yerlerinde istihdam edilen engelli çalışanlar için diğer kişi ve kuruluşlar tarafından karşılanan tutar dahil, yapılan ücret ödemelerinin yıllık brüt tutarının yüzde yüzü oranında işyeri indirimi yapılacak. İndirim her bir engelli çalışan için 5 yıl süreyle uygulanacak.

Yıllık indirilecek tutar, her engelli çalışan için asgari ücretin yıllık brüt tutarının yüzde 150'sini aşamayacak. Bu bentte yer alan oranı, engellilik derecelerine göre yüzde 150'ye kadar arttırmaya veya tekrar kanuni oranına indirmeye Bakanlar Kurulu; bendin uygulamasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye Aile ve Sosyal Politikalar ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlıklarının görüşünü alarak Maliye Bakanlığı yetkili olacak.

Sağlık kurulu raporuna göre kendisi, eşi veya birinci derece kan hısımlığı bulunan bakmakla yükümlü olduğu aile fertleri engelli olan memurların, engellilik durumundan kaynaklanan yer değiştirme taleplerinin karşılanması için düzenlemeler yapılacak.

Haklarında korunma, bakım veya barınma tedbiri kararı alınarak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na ait sosyal hizmet kuruluşlarına yerleştirilen çocukların eğitimleri ile hayat veya beden bütünlüklerinin korunması açısından zorunlu olan hallerde veli veya vasiye ait olan yetkiler, sosyal hizmet kuruluşunun yetkilisi tarafından kullanılacak. Yapılan iş ve işlemler hakkında, veli veya vasiye derhal bilgi verilecek.

Plan ve Bütçe Komisyon Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, yarın saat 11.00'de toplanmak üzere toplantıyı kapattı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber