Sınır kapılarına süper yetkili vali yardımcısı

Haber Giriş : 05 Mayıs 2006 11:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İl İdaresi Yasasında değişiklik yapılarak, Sivil hava meydanları, limanlar ve sınır kapılarında valiler tarafından görevlendirilen toplam 48 vali yardımcısını, süper yetkilerle donatılmış birer "Hudut Mülki İdare Amiri"ne dönüştürecek yasa tasarısı TBMM'ye sunuldu.

Meclis'e ulaşan, "İl İdaresi Yasası ile Bakanlıklar ve Bağlı Kuruluşlarda Atama Usulüne İlişkin Yasada Değişiklik Yapılmasına Dair Yasa Tasarısı" Sivil hava meydanları, limanlar ve sınır kapılarında, çok sayıda kurumun görevli olması sonucu ortaya çıkan çok başlılığı gidermek amacıyla hazırlandı. Tasarının gerekçesinde; bu çok başlılık nedeniyle yeterli koordinasyon sağlanamadığı, iş ve işlem süreçlerinin uzadığı, kurumlar arasında işbirliği ve yardımlaşmayı gerektiren konularda aksamalar meydana geldiği vurgulandı.

TEK YETKİLİ VE SORUMLU OTORİTE OLACAK

Tasarıyla, İl İdaresi Yasasının Ek 1'nci maddesinde yapılacak değişiklikle, hudut kapıları için vali tarafından bir yardımcısının görevlendirilmesi yerine İçişleri Bakanlığı'nın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu'nca belirlenecek sivil hava meydanları, limanlar ve sınır kapılarında hudut mülki idare amiri olarak görev yapmak üzere bu konuda hizmet içi eğitimini tamamlamış vali yardımcısı veya kaymakamlar arasından atama yapılması, atama yapılmayan yerlere ildeki vali yardımcıları ve kaymakamlar arasından vali tarafından görevlendirme yapılması hükmü getiriliyor.

Görevlendirilecek mülki amir; sivil hava meydanları, limanlar ve sınır kapılarında, güvenliğin sağlanması, giriş çıkışlarla ilgili görev ve hizmetlerin düzenli ve etkili bir biçimde yürütülmesi, görevli kuruluşlar arasında işbirliği ve koordinasyonun sağlanması için gerekli önlemleri almaya ve uygulamaya, kuruluşların çalışmalarını denetlemeye yetkili olacak. Sivil hava meydanları ve limanlarda hudut mülki idare amirlerine yardımcı olmak üzere bir yetkili görevlendirilecek.

ÜST ARATMA DA DAHİL SÜPER YETKİLERİ OLACAK

"Hudut mülki idare amiri" sivil hava meydanlarında, limanlarda ve sınır kapılarında binaları, uçakları, gemileri ve diğer deniz, hava ve kara taşıtlarını, yolcular ile görevli personelin üstlerini, araçlarını ve eşyalarını aratabilecek. Sivil hava meydanlarında, limanlarda ve sınır kapılarında görevli personelin yıllık izin ve mazeret izinleri hudut mülki idare amiri tarafından verilecek. Hudut mülki idare amiri, personel hakkında sicil raporu düzenleyecek; her türlü soruşturma, ön inceleme ve disiplin soruşturması yaptırabilecek; uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezası verebilecek ve Devlet Memurları yasası hükümlerine göre görevden uzaklaştırabilecek. Bu yetkiler, bölge müdürleri ve başmüdürler hakkında ise valiler tarafından kullanılabilecek.

Hudut mülki idare amirinin sicil ve disiplin amiri olduğu görevlilerin bir üst sicil ve disiplin amiri ise vali olacak. Sivil hava meydanlarında, limanlarda ve sınır kapılarında hizmet veren kurum ve kuruluşlar, hizmetlerin yerine getirilmesinden hudut mülki idare amirine karşı sorumlu tutulacak. Kamu kurum ve kuruluşları, teknik konular, istatistiksel bilgiler ve mali konularda kendi kuruluşlarıyla yaptıkları mutat yazışmalar dışındaki her türlü yazışmalarını hudut mülki idare amiri aracılığıyla yapacaklar.

İSTİHBARAT ÖNCE HUDUT MÜLKİ İDARE AMİRİNE VERİLECEK

Önleyici tedbirlerin zamanında alınabilmesi için Emniyet, Jandarma ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı Sınır Birlikleri, Gümrük, Gümrük Muhafaza ve diğer kamu kurum ve kuruluşları, elde ettikleri bilgileri hudut mülki idare amirlerine bildirecek.

Konuyla ilgili olarak İçişleri Bakanlığı, Gümrük Müsteşarlığı'nın bağlı olduğu bakanlık ve Ulaştırma Bakanlığı tarafından birlikte hazırlanarak Bakanlar Kurulu tarafından yürürlüğe konulacak bir yönetmelik hazırlanacak. Yönetmelik, yasının çıkmasından itibaren üç ay içinde hazırlanacak.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber