Grip aşısı her dönem yaptırılabilir

Kış aylarının korkulu rüyası grip bugünlerde yine gündemin en üst sıralarında bulunuyor. Türkiye Hastanesi doktorlarından Uzm. Dr. Şükrü Cido grip hakkında önemli açıklamalarda bulunurken halkımız tarafından yanlış bilinen konuları aydınlattı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Ocak 2014 15:49, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Grip aşısı her dönem yaptırılabilir

Cido, gribin ani olarak başlayan yüksek ateşle seyreden, aşırı halsizlik, bitkinlik, kuru öksürük kas, eklem ve baş ağrısı ile kendini gösteren bir hastalık olduğunu belirterek, "Bu açıdan bakıldığında hastanın en az 4-5 gün dinlenerek kendisini toparlaması gerekir. Ayrıca dikkat edilmezse bağışıklık sisteminin zayıflamasından dolayı zatürre gibi ikincil bir hastalığa da davetiye çıkarabilirsiniz. Maalesef birçok insan böyle düşünüyor. Doğrusunu söylemek gerekirse, grip aşıları inaktive veya ölü grip virüslerinden üretilir ve gribe yol açamaz ve grip hastalığı oluşturmaz.

Grip aşısı yüzde 100 koruma sağlamadığından, aşı olmamak daha iyidir. Yapılan araştırmalarda grip aşısının insanlara yüzde 75'den fazla bir oranda koruma sağladığı görülmektedir. Aşı olduktan sonra hastalığa yakalansanız dahi aşı sayesinde hastalığı aşı olmamış birine göre daha hafif atlatırsınız. Bakıldığında insanlara grip aşısının işe yaramadığını düşündüren pek çok sebep vardır. Eğer aşınızın içerdiği virüs tipleri dünyada şu anda dolaşan virüslere benzerse aşı çok etkili olacaktır. Ayrıca başka çeşit virüslerin sebep olacağı solunum yolu enfeksiyonlarını grip aşısı önlemez. Grip aşısı sadece grip virüsü ile oluşan solunum yolu enfeksiyonunu önler. Grip aşısı tüm grip sezonunda uygulanabilir. Aşı olmak için en uygun zaman Eylül ve Ekim ayları olsa da Aralık, Ocak hatta Şubat aylarında da aşı olunması gripten korunma sağlayacaktır" dedi.

C vitaminin herkesin tahmin ettiğinin tersine, gribi önlemediğini kaydeden Cido, "Sistemi güçlendirir, hastalıklara karşı vücut direncini hafifçe artırabilir ama gribi kapmamızı ve hasta olmamızı kesinlikle engellemez. Gripten korumaya yönelik bir beslenme biçimi yoktur. Korunmak için bilinen en etkili yol grip aşısıdır. Grip hastalığına neden olan influenza virüsüne antibiyotikler etkisiz kalmaktadır. Bu sebeple antibiyotik kullanımı hastalığın süresini kısaltmaz. Bu sebeple gereksiz antibiyotik kullanımından uzak durmak gerekmektedir" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber