15 yeni üniversite için yasal düzenleme

Haber Giriş : 06 Mayıs 2006 07:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

15 ilde kurulacak yeni üniversitelere rektör atanmasına ilişkin yasanın Anayasa Mahkemesi'nce iptal edilmesi üzerine Milli Eğitim Bakanlığı harekete geçti. Bakanlık, gerekçeli kararın açıklanmasının ardından yasal düzenlemeye gidecek.

Anayasa Mahkemesi'nin 15 yeni üniversiteye rektör atanmasına ilişkin yasayı iptal etmesi Milli Eğitim Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Bakanlık, ilgili yasada yeni bir düzenleme yapılacağını açıkladı. YÖK Başkanı Erdoğan Teziç ise atama ile ilgili işlem için Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararını bekleyeceklerini söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığı, yeni kurulan üniversitelere rektör atanması konusunda, Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararının ilanını takiben yeni bir yasal düzenleme yapılmasının kaçınılmaz olduğunu bildirdi. Halen yürürlükte olan YÖK Kanunu'nda yeni kurulan üniversitelere rektör atamalarının nasıl yapılacağına dair bir hüküm bulunmadığını hatırlatan bakanlık, yeni bir düzenleme yapılması gereğinin, kararı açıklayan Anayasa Mahkemesi başkan vekili tarafından da ifade edildiğini belirtti. YÖK Genel Kurulu'na verilen arada gazetecilerin sorularını cevaplandıran YÖK Başkanı Erdoğan Teziç de, mahkemenin gerekçeli kararını görmeden işlem yapılmasının yanlış olacağını vurgulayarak, ?Rektör atamalarıyla ilgili mevcut kanunda zaten bir madde var. Aslında profesör sayısı yeterli olan 4 yeni üniversitede bir seçim yapılabilir; ama biz yine de mahkemenin gerekçeli kararını bekleyeceğiz.? ifadelerini kullandı. Milli Eğitim Bakanlığı'nın ?kanunda yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar rektör ataması yapılamayacağı'na dair açıklamasına ?O bizim bileceğimiz iş.? cevabını veren Teziç, 15 üniversitede idari işlemlerin yapılabilmesi için dekanlara yetki verdiklerini belirtti.

?Yükseköğretim YÖK'e bırakılamayacak kadar önemlidir.? diyen TBMM Başkanı Bülent Arınç'a da cevap veren Teziç, mevcut Anayasa'ya göre yükseköğretim konusunda tüm yetkinin YÖK'te olduğunu hatırlattı. Teziç, iddiaların aksine Meclis'teki toplantılara YÖK'ün temsilci gönderdiğini vurguladı. Hukuken YÖK üyesi olamayacağına dair tartışmalar yapılan YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. İsa Eşme'ye de sahip çıkan Teziç, konuyla ilgili ?herhangi bir hukuki sorun olmadığına dair' Cumhurbaşkanlığı'na yazılı bilgi verdiklerini açıkladı. Vakıf üniversitelerinin mütevelli heyet üyeliğinde, belediye başkanı, vali ve milletvekillerinin olamayacağına dair YÖK kararını da savunan Teziç, yüksek kamu görevlilerinin bulundukları tarafsız konumlarının zedelenmemesi için böyle bir karar aldıklarını söyledi.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber