HSYK teklifinde revizyon

AK Parti, HSYK teklifi için CHP ve MHP'ye uzlaşma mesajı verdi: Biz zaten değişiklik yapacağız. Sizin önerileriniz varsa onları da değerlendirmeye hazırız

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 12 Ocak 2014 08:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
HSYK teklifinde revizyon

ZÜBEYDE YALÇIN

AK Parti, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yapısını baştan sona değiştirmesi öngörülen yasa teklifinde revizyon yapmaya hazırlanıyor. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise HSYK'nın yapısı ile ilgili Anayasa değişikliğinde partilerin uzlaşması halinde teklifi geri çekebileceklerini söyledi.

UZLAŞMA TURU

HSYK Yasa Teklifi ile ilgili eleştirileri dikkate alan AK Parti, bazı maddelerin değiştirilmesi konusunu tartıştı. Teklifte, daire başkanlarını bakan yerine üyelerin seçmesi, tetkik hakimlerinin bakan yerine kurul tarafından atanması yönünde bazı değişiklikler yapılabileceği sonucuna varıldı. Başbakan Erdoğan'a da yapılan çalışma sunuldu. Erdoğan'ın teklifte değişiklik yapılmasına sıcak baktığı bildirildi. AK Partililer, Meclis Adalet Komisyonu'nda yaşanan kavga sonrası verilen ara sırasında CHP ve MHP'liler ile görüştü. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın da yer aldığı görüşmeler sırasında, "Ortamı biraz yatıştıralım. Biz zaten bazı önergeler hazırladık ve Anayasa'ya aykırı olduğu belirtilen maddeleri değiştireceğiz. Eğer sizlerin de önerileri varsa bunları da değerlendirebiliriz. Tartışır ve gerekli değişiklikleri yapabiliriz" mesajı verdiler.

KAVGA ÇIKTI

Bu arada, Adalet Komisyonu'nun dün yapılan toplantısında, YARSAV eski Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, söz talebinde bulununca AK Partili üyeler sert tepki gösterdi. Komisyon Başkanı Ahmet İyimaya'ya doğru yürüyüp dilekçesini hatırlatan Eminağaoğlu'na AK Partililer, "Artık eski Türkiye yok. Konuşamazsın. Çık dışarı. Burası Meclis, sen konuşamazsın" diye tepki gösterip üstüne yürüyünce Komisyon karıştı. AK Partili Zeyit Aslan, Eminağaoğlu'nun yüzüne tekme attı. Bazı milletvekillerinin de yumruk salladığı görüldü. Kavga sırasında tablet, kitap, telefon, dosya, su, kalem, defterler, yumruk ve tekmeler havada uçuştu. Kavga sırasında CHP'li Hüseyin Aygün de Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın üstüne yürüdü. AK Partili Dilek Yüksel'in kavgayı izlerken ağladığı görüldü. Eminağaoğlu ve CHPli Müslim Sarı daha sonra hastaneye giderek 5 günlük iş görmezlik raporu aldılar.

BOZDAĞ: UZLAŞILIRSA, ÇEKİLİR

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, komisyonda teklifin geri çekilmesini isteyen muhalefete, zeytin dalı uzattı. Bozdağ, şöyle dedi: "Eğer siyasi parti grupları biraraya gelirler, mutabık kalınan bir metin ortaya çıkarıp onu Türkiye kamuoyuna deklare ederlerse elbette bu teklif o zaman durabilir. Türkiye'nin arzu ettiği bir konsensüsle bu tartışılan noktadan daha ideal ve ülkemiz için yararlı bir noktaya hep beraber gidebiliriz. 'Gelin beraber bu konuda birlikte bir güzel çalışmayı ortaya koyalım' diyoruz. Tam anlamıyla tarafsız, bağımsız kimsenin yanında, karşısında olmayan bir yapıyı hep beraber ikame edelim."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber