İşçi kurultayından kıdem tazminatı açıklaması

Adıyaman İşçi Kurultayı tarafından yapılan basın açıklamasında, kıdem tazminatı ile ilgili açıklamalar yapılırken, kıdem tazminatının kaldırılmak istendiğini belirtildi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Ocak 2014 13:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adıyaman İşçi Kurultayı tarafından yapılan basın açıklamasında, kıdem tazminatı ile ilgili açıklamalar yapılırken, kıdem tazminatının kaldırılmak istendiğini belirtildi.

Adıyaman İşçi Kurultayı Hazırlık Komitesi Üyesi İsmail Özkan, "İşçiler açısından son derece önemli bir hak olan kıdem tazminatı konusu son dönemin öncelikli tartışma konularının başında geliyor. Yıllardır işveren örgütlerinden Çalışma Bakanlığı'na, oradan IMF, Dünya Bankası, Avrupa Birliği, OECD gibi uluslararası güç odaklarına kadar pek çok çevrenin üzerinden hesaplar yaptığı kıdem tazminatı konusu uzun bir süredir hükümet tarafından ülke gündeminde tutuluyor. Kıdem tazminatı tartışmalarında yıllardır sermaye örgütlerinin yaptığı tespit ve değerlendirmelerin, bizzat hükümet yetkilileri tarafından yapılmaya başlanması, sermayenin sırtındaki en önemli istihdam yükü olarak görülen kıdem tazminatı konusunun önümüzdeki dönemde sermaye örgütlerinin beklentileri doğrultusunda şekillendirileceğini gösteriyor. Örgütsüz işyerlerinde maaşını bile düzenli olarak alamayan, sigortası hiç yatmayan ya da eksik yatan, asgari ücretin altında çalışanların mevcut durumlarını iyileştirici bir düzenleme söz konusu değildir. Mevcut kıdem tazminatı sistemi işçilerin yeni hak kayıpları üzerinden değiştirilmek istenmektedir. Kıdem tazminatı, işçi sınıfının en önemli ve elinde kalan son haklarından biridir. 12 Eylül 1980 askeri darbesi sonrasında yaşanan olağanüstü koşullarda bile kıdem tazminatı hakkı ortadan kaldırılamamış, bu hakkın kullanımını kısıtlayacak bir fon düzenlemesine gidilmemiştir.

Asıl iş ile yardımcı iş ayırımı ortadan kaldırılarak, asıl işin miktarı belirsiz bir bölümünün de taşeronlar tarafından yapılması mümkün hale gelecektir. Bu sayede bir işyerindeki işlerin çok büyük bölümünde taşeron ya da özel istihdam bürosuna kayıtlı hemşire, hekim, teknisyen gibi kişilerin çalıştırılması mümkün olacaktır. Bizler Kurultay Hazırlık Komitesi olarak, 19 Ocak Pazar günü, saat 13.00'da, Belediye Konferans Salonunda gerçekleştireceğimiz Adıyaman İşçi Kurultayı'na tüm Adıyamanlı işçi ve emekçi kardeşlerimizi çağırıyor, gelin birlikte öğrenelim, anlayalım, birlikte mücadele edelim diyoruz" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber