Hastane yöneticileri bakanı dinlemiyor

Haber Giriş : 10 Mayıs 2006 08:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kırıkkale'de Serpil-Önder İleri çiftinin borcunu ödeyemediği için hapse atılması, hastane yöneticilerinin hâlâ yasalara aykırı davrandığını ortaya koydu.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ iki yıl önce sağlık kurumlarının, maddi durumu iyi olmayan hastalara senet imzalatmaması konusunda uyarıda bulunmuştu. Ancak hastaneler, ödemelerini tahsil etmek için hastayla senet imzalamayı sürdürüyor. Sözleşmenin imzalanmasından sonra hastane, borcunu tahsil edemezse, hastayı tehlikeli bir süreç bekliyor. Cezaevine kadar giden bu süreç şöyle işliyor: Sözleşme yapılırken hastanın adres ve kimlik bilgileri de alınıyor. Hasta, senede rağmen borcunu ödeyemezse dosyası, Maliye Bakanlığı'na bağlı Muhakemat Müdürlüğü'ne gönderiliyor. Daha sonra borcun ödenmesi için hastaya tebligat gönderiliyor. Hastadan bir cevap gelmemesi durumunda icra takibi başlatılıyor. Bu işlemden de bir sonuç alınamazsa hasta hakkında dava açılıyor ve hastaya hapis cezası veriliyor.

Aslında tedavi masraflarını ödeyemeyecek durumda olan hastalar valiliklere bağlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na müracaat edebiliyor. Vakıf, uygun gördüğünde hastanın borcunu ödüyor. Ancak, yardımın yapılabilmesi için hastadan mal beyanı isteniyor. Vatandaş, böyle bir imkanı kullanabileceğinden habersiz. Bu durumda hasta izini kaybettirmek için hastane ile borç senedi imzalarken yanlış adres veriyor. Hastane ise borcunu tahsil edemiyor.

Akdağ'ın 81 ilin valiliğine gönderdiği genelgede kanunlara uymayan yöneticiler hakkında kanuni işlem yapılacağı vurgulanıyor: ?Sağlık kurumlarında hiçbir hastanın, tedavi faturalarının ödenmemesi gerekçe gösterilerek taburcu edilmemesine veya taburcu süresinin uzatılmasına müsamaha gösterilmeyecek; ilgi genelgemizde de belirtildiği üzere, aksine hareket eden tüm ilgili ve sorumlular hakkında gerekli kanuni işlemler derhal uygulanacaktır.? Hastalardan herhangi bir senet ve ya taahhütname alınmaması gerektiğine dikkat çeken Akdağ, hastanelerin acil servislerine başvuran hastaların sosyal güvencesi olup olmadığına bakılmaksızın müdahale edilmesini, taburcu işlemlerinin geciktirilmeden yapılması istiyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber