Milliyet: Bir imamın önlenemez yükselişi

Haber Giriş : 10 Mayıs 2006 09:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP Adana Milletvekili Tacidar Seyhan, AKP'nin kadrolaşma iddialarına örnek olarak, imam kökenli bir bürokratı gösterdi. Seyhan, köy imamlığından Enerji Bakanlığı Elektrik Üretim Anonim Şirketi personel daire başkanlığına getirilen Ali Canik'in serüvenini kadrolaşmaya örnek olarak gösterdi.

Edinilen bilgiye göre Ali Canik, devletteki hizmetine 21 Ağustos 1981 tarihinde Tokat'ın Reşadiye ilçesi Büşürüm Köyü'nde imam olarak başladı. Dört yıl boyunca Büşürüm köyünde imamlık yapan Canik, daha sonra Tokat'ın Niksar ilçesi Tahtalı köyü imamlığına atandı. Canik bir yandan Tahtalı köyü imamlığı yaparken diğer yandan da Açık Öğretim Fakültesi İktisat Bölümünü bitirdi. 1988 yılına kadar Tahtalı köyü camii imamlığı yapan Canik, askerlik görevini tamamladıktan sonra Tahtalı'ya döndü ve imamlık görevini sürdürdü.

1992 yılında ise imamlıktan Türkiye Elektrik Kurumu'na geçen Canik, TEK Tokat Almus Ataköy HES İşletme Müdürlüğü'nde memur olarak göreve başladı. Refahyol döneminde TEK'te göreve başlayan Canik, 1994 yılında ise TEAŞ Santral İşletme Daire Başkanlığı Köklüce Almus Ataköy HES işletmesinde koruma ve güvenlik amirliğine yükseldi. Canik, 1997 yılında TEAŞ'ın Kılıçkaya işletmesinde İdare İşler Müdür yardımcısı ve devamında Orta Anadolu İşletmesi'nde Başuzmanlık görevlerine atandı.

Ali Canik'in memuriyetteki yükselişi ise AK Parti iktidarı ile daha da arttı. AKP iktidara gelmeden önce 8 Şubat 2002 tarihinde Orta Anadolu İşletmesi'nde başuzman olarak görev yapan Canik, hükümet değişimiyle birlikte daire başkanlığı görevine getirildi. Halen 18 bin kişinin sorumluluğunu üstlenen Canik'in, göreve başlar başlamaz bakanlıktaki üst düzey 28 uzmanı Ambar Müdürlüğü'ne atadığı belirtildi.

KADROLAŞMA İDDİASI
CHP'nin enerji konusundaki uzmanlarından Adana milletvekili Tacidar Seyhan, Canik'in bu hızlı yükselişine şaşırdığını belirtirken, "Başbakan sürekli ülkenin liyakatla yönetilmesi gerektiğini söylemesine rağmen bu tür atamalar yapıyor. Hükümetin enerji piyasasında yetkin bir kurumun eğitilmiş tüm personellerinin atanması ve görevlendirilmesi işlemini bu konuda eğitimi olamayan bir imama vermesi kadrolaşmanın ispatıdır" dedi. Bu atamaların AKP'nin Türkiye'yi şerri hukuk ve şeriat düzeni özlemine doğru götürüldüğü gerçeğini ortaya koyduğunu savunurken, "Burada yapılmak istenen AKP kadrolarını 6400 göstergesinden yararlandırarak yüksek emekli maaşına hak kazandırma çalışmasıdır" dedi. Seyhan, Türkiye'de 3 bine yakın benzer atama yapıldığını, bunun siyasi etikle, siyasi ahlakla, ülke sorumluluğu ile bağdaşır hiç bir yanı bulunmadığını kaydederken, "Bence hem Enerji Bakanı hem de Başbakan anlayışlarını bir kez daha gözden geçirmelidir" dedi.

ÖZGEÇMİŞİNDE İMAMLIK YOK
Canik'in Enerji Üretim Anonim Şirketi'nin internet sitesinde yer alan özgeçmişinde bir dönem imamlık yaptığının yeralmaması dikkat çekti. Canik'in EÜAŞ'ın sitesinde yeralan özgeçmişinde, "1962 yılında Tokat/Oğulbey'de doğdu. 1987 yılında Anadolu Üniversitesi İktisat Bölümünü bitirdi. 1981 yılından itibaren devlet memuru olarak görev yapmakta olup mülga TEAŞ döneminde çeşitli kademelerde görev yapmış. Bağlı kurum ve kuruluşlarda Şirket Murakıplığı ve Denetim Kurulu Üyeliğinde bulunmuştur. Halen Elektrik Üretim A.Ş. Genel Müdürlüğü İnsan Kaynakları ve Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı görevini yürütmektedir ve Soma Elektrik Üretim A.Ş. Genel Müdürlüğü Denetim Kurulu Üyesidir. Evli, 3 (üç) çocuk babası olup, İngilizce ve Arapça bilmektedir" deniliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber