Avrupa Komisyonu Başkanı: HYSK Türkiye'nin iç işi, karışmayız

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve Avrupa Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy’un ortak basın toplantısında HSYK düzenlemesi de gündeme geldi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Ocak 2014 18:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve Avrupa Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy'un ortak basın toplantısında HSYK düzenlemesi de gündeme geldi.

ROMPUY: BU TÜRKİYE'NİN İÇ İŞİDİR

Avrupa Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, HSYK düzenlemesiyle gündeme gelen yargı bağımsızlığı tartışmalarıyla ilgili olarak şu değerlendirmelerde bulundu:"Sayın Başbakan kendi analizini belirtti. Gayet ayrıntılı bir şekilde kaydettik. Şimdi biz kendi analizimizi yapacağız. Müzakere çerçevesine uygun olarak bizim bunu yapmamız gerekiyor. Üyelikten sorumlu komiser de sürekli görüşme halinde. Biz burada siyasi durum konusunda bir analiz yapacak değiliz. Bu Türkiye'nin iç durumudur. Biz sonucu görüp değerlendireceğiz."

BARROSO: ERDOĞAN'A TEŞEKKÜR EDİYORUM

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso da, "Sorunlar ne olursa olsun, bu sorunların çözümü mutlaka hukukun üstünlüğü ve erklerin ayrımı ilkelerine uymalıdır dedik. Kendisine teşekkür ediyorum, durumu bize kendi gördüğü biçimiyle açıkladı. Şimdi yapılması gereken, hukukun üstünlüğü ve erklerin ayrımı ilkesiyle sorunun çözülmesi" şeklinde konuştu.

KUVVETLER BİRBİRİNE MÜDAHALE ETMEMELİ

Başbakan Erdoğan ise demokratik parlamenter sistem içerisinde kuvvetler ayrılığı noktasında kimsenin şüphesi olamayacağını dile getirirken, şöyle devam etti: "Demokrasiye inanmış ülkelerin hepsi kuvvetler ayrılığına hassastırlar. Hukukun üstünlüğü noktasında, demokrasiye inanmış ülkelerin problemi yoktur. Yargının bağımsızlığı derken, yargı bağımsızlığını tarafsızlık ilkesinden saparak kullanırsa, ciddi sıkıntılar doğar. Bu sıkıntıları aşabilmek için yargının hem bağımsızlık, hem tarafsızlık ilkesini ortaya koymak yasamanın görevidir. Yargıyı tamamen sorumsuz bir halde değerlendirecek olursak, o ülke yargı devleti olur. Kuvvetlerin birbirine müdahalesi söz konusu olamaz. Eğer kuvvetler birbirine müdahale etmeye kalkarsa orası demokratik bir ülke olmaktan çıkar."

BAŞKANLARDAN TWEET

Barroso, Erdoğan ile yaptığı görüşmeye ilişkin attığı tweette, "Türkiye Başbakanı Erdoğan'ı AB Komisyonu'nda ağırlamak memnuniyet verici. Daha fazla kilit reform üzerine olumlu görüşmeler" ifadesini kullandı.

AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, Başbakan Erdoğan'la görüşmesi öncesi resmi Twitter adresinden, "Türkiye Başbakanı Erdoğan'ı Brüksel'de karşılarken. Mayısta Ankara ziyaretimde yaptığım davetin iade-i ziyareti" diye yazdı. Van Rompuy, Erdoğan'ı AB Konseyi binası önünde karşılarken çekilen iki fotoğrafı da paylaştı.

ZİRVEDEN NOTLAR

Başbakan Erdoğan, Brüksel'de, genelde örneğine pek fazla rastlanmayan, çalışma yemeği formatındaki dörtlü zirvede AB'nin üç ana kurumunun başındaki isimlerle bir araya geldi.

Devlet ve hükümet başkanlarının Brüksel'e yaptıkları ziyaretlerde genellikle ilgili lider, AB kurumlarının tepe yöneticileriyle ya ikili ya da üçlü formatta düzenlenen toplantı ya da çalışma yemeklerinde bir araya geliyor. Dörtlü format ise çok sık başvurulmayan bir yöntem olarak öne çıkıyor.

Diplomatik kaynaklar, çalışma yemeği formatındaki dörtlü zirvenin, AB kanadının ziyarete verdiği önemin güçlü bir göstergesi olduğunun altını çiziyor.

AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ve AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ile ayrı ayrı görüşen Erdoğan, bu temaslarının ardından Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz'un da katılımıyla düzenlenen çalışma yemeğine katıldı.

Van Rompuy, Barroso ve Schulz, Erdoğan'ı yemeğin düzenlendiği AB Konseyi binasının VIP girişinde karşıladı. Çekilen aile fotoğrafının ardından çalışma yemeğine geçildi.

Çalışma yemeğine Erdoğan'ın yanı sıra Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, AB Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi katıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber