Sezer: Yönetenlerin kurallara uymama özgürlüğü yok

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Mayıs 2006 12:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Danıştayın, Anayasa'da belirtilen görev ve sorumluluklarını başarıyla yürüttüğünü belirterek, "Danıştay, köklü geçmişi ve birikimiyle, hukuk devleti ilkesinin kurum ve kurallarıyla yaşama geçirilmesinde önemli rol üstlenmektedir" dedi.

Cumhurbaşkanı Sezer, "İdari Yargı Günü ve Danıştayın 138. Kuruluş Yıldönümü" dolayısıyla Danıştay Başkanı Sumru Çörtoğlu'na mesaj gönderdi.

Anayasa'ya göre, hukuk devleti ilkesinin, Türkiye Cumhuriyetinin temel niteliklerinden olduğunu vurgulayan Sezer, hukukun üstünlüğü ve hukuk devleti kavramlarının, insanlığın tarih boyunca çeşitli aşamalardan geçerek edindiği birikimle çağdaş ve evrensel bir boyut kazanarak günümüze ulaştığını ifade etti.

Hukuk devletinin, özgürlükçü ve çoğulcu kimliği ile çağdaş demokrasilerin en önemli özelliğini oluşturduğunu belirten Sezer, şunları kaydetti:

"Erkler ayrılığını kabul eden çağdaş demokrasilerde, yasama ve yürütme gücü, yargı ile dengelenmiştir. Yasama ve yürütme organlarının işlemlerinin hukuka uygunluğunu denetleyen ve adaletin yerine getirilmesi için görev yapan yargıç ve savcıların güvenceli ve yargının bağımsız olması, hukuk devletinin öncelikli koşuludur.

Yargısal denetimin temel amacı, devlet organlarını hukukla bağlamak, görev ve yetkilerin kullanılmasının hukuksal sınırını çizmek, temel hak ve özgürlükleri korumak, eşitsizlik ve ayrımcılık yaratan, hukukun üstünlüğüne ters düşen keyfi uygulamaların önüne geçmektir. Yargı kararlarının uygulanmaması, hukuk devleti ilkesiyle olduğu gibi, kamu yararıyla da bağdaşmamaktadır."

"HUKUKTA KEYFİLİK YOKTUR"

Danıştayın, Türkiye Cumhuriyetinin temel kurumlarından biri olduğunu vurgulayan Sezer, kurumun, yürütme organının işlem ve eylemlerinin hukuka uygunluğunu denetlediğini, devletin yüksek danışma, inceleme ve karar organı olduğunu anımsattı.

Sezer, yönetsel yargıda yüksek mahkeme görevini yerine getiren Danıştayın, Anayasa'da belirtilen görev ve sorumluluklarını başarıyla yürüttüğünü, kamu yararını ve hizmetin gereğini gözeterek duyarlılık ve yansızlıkla çalışmalarını sürdürdüğünü vurguladı. Danıştayın, köklü geçmişi ve birikimiyle, hukuk devleti ilkesinin kurum ve kurallarıyla yaşama geçirilmesinde önemli rol üstlendiğini belirten Sezer, yönetenlerin kurallara uymama özgürlüğünün bulunduğu anlayışının demokrasi için en büyük tehlike olduğuna dikkati çekti.

Hukukta keyfiliğin olmadığına, herkesin yargı kararlarına saygı göstermek zorunda olduğuna işaret eden Sezer, şunları kaydetti:

"Danıştay ve diğer yüksek yargı organlarımız, kamu çıkarını koruyan ve hukukun üstünlüğünü temel alan yaklaşımlarıyla çağdaş demokratik sistemin yaşatılmasına değerli katkılarda bulunmaktadır.

Hukuk devleti anlayışının egemen olması için tüm kişi ve kurumlara büyük sorumluluklar düşmektedir. Yönetim sorumluluğu üstlenenlerin kurallara öncelikle uyma ve uyulmasını gözetme konusundaki duyarlılığı demokratikleşme sürecinde büyük önem taşımaktadır. Tüm yurttaşlarımızın, kurum ve kuruluşlarımızın, bu sorumluluğun bilinciyle hareket ederek ülkemizi hak ettiği düzeye getireceğini umuyorum.

İdari Yargı Günü ve Danıştay'ın kuruluş yıldönümünde Sizi, Danıştay Başsavcısı'nı, başkanvekillerini, daire başkanlarını, üyelerini, yargıç, savcı ve yönetim personelini kutluyor, esenlikler diliyorum."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber