Hidroelektrik santraller EÜAŞ'a devrediliyor...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Mayıs 2006 12:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) işletmekte olduğu Devlet Su İşleri'ne (DSİ) ait 31 hidroelektrik santralini (HES) devralacak.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Elektrik Piyasası Kanunu uyarınca, piyasada faaliyet gösteren şirketler, amortisman bedeli de dahil bütün maliyetlerini gerçekçi bir şekilde fiyatlarına yansıtmak zorunda. Kanuna uyum çerçevesinde EÜAŞ, DSİ ve Hazine Müsteşarlığı'nın ortaklaşa yürüttükleri çalışma sonucunda, 31 HES'in EÜAŞ'a devri için 50 yıllık amortisman ömrü üzerinden 9 milyar dolar bedel belirlendi.

Santrallerin devrine ilişkin yönetmelik de Başbakanlığa sunuldu. Tamamlanma süreci yaklaşık 2 yılı bulan yönetmelik, Bakanlar Kurulu'nun onayından sonra yayımlanacak. Yönetmelikten sonra söz konusu amortisman bedellerinin EÜAŞ maliyetlerini 0,26 cent/kilowatsaat artıracağı belirtildi. EÜAŞ, bu çerçevede bu yıl için belirlenen 254 milyon YTL'yi (254 trilyon TL) amortisman için ayıracak.

EÜAŞ'ın söz konusu maliyet artışını, kaynaklar arasında dağılımı değiştirerek dengelemesi öngörülüyor.

Bu yıl 33 milyar kilowatsaat elektrik üretimi beklenen hidroelektrik santrallerinden su gelirinin iyi olması nedeniyle 35 milyar kilowatsaat elektrik üretilebileceği tahmin ediliyor. Bu da daha yüksek maliyetli doğal gaz ve kömür santrallerinin payını azaltacağı için maliyetleri de aşağı çekmiş olacak.
Bu arada, Elektrik Piyasası Kanunu çerçevesinde, EÜAŞ'ın bütün mal varlığını da sigortalaması gerekiyor.

EÜAŞ, yıllık 100 milyon doların üzerinde yük getirecek sigorta konusunda da, özelleştirmeler tamamlanıncaya kadar kendilerine istisna ya da süre uzatımı tanınması için EPDK'ya başvurdu.

SANTRALLARIN ÖZELLEŞTİRİLMESİ

Bu arada, santrallerin özelleştirilmesi yönündeki çalışmalar da son aşamaya geldi.

Bu çerçevede EÜAŞ'ın santralleri 6 portföy grubuna ayrıldı. Yalnız Keban, Karakaya, Atatürk barajı ve hidroelektrik santrallerinin da aralarında bulunduğu 17 tesisin devlette kalması öngörüldü.

Yetkililer bunun sebebini, Fırat ve Dicle nehirlerinin sınır aşan sular olması ile uluslararası yükümlülüklerin yanı sıra ulusal şebekede ihtiyaç duyulacak dengeleme olarak açıklıyorlar.

EÜAŞ'IN ALACAĞI 3 MİLYAR YTL

Öte yandan, enerji kuruluşları arasındaki borç sarmalının da artarak devam ettiği belirtildi. Edinilen bilgiye göre EÜAŞ'ın Türkiye Elektrik Ticaret A.Ş'den (TETAŞ) birikmiş alacağı 3 milyar YTL'yi aştı.

EÜAŞ yetkilileri, bunun, taahhütlerinde gecikmelere neden olduğunu belirtirken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri, sorunun kaynağını Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş'nin (TEDAŞ) alacaklarını tahsil edememesine bağlıyor.

TEDAŞ'ın alacak toplamı 5 milyar YTL'yi bulurken, bunun 1.2 milyar YTL'si genel aydınlatmadan, 700 milyon YTL'si tarımsal sulamalardan 600 milyon YTL'si de belediyelerden kaynaklanıyor.

EÜAŞ, 2005 yılında 71 milyar kilowatsaat elektrik sattığı TETAŞ'tan 4,5 milyar YTL almasına karşın, yap-işlet, yap-işlet-devret ve işletme hakkı devredilmiş santrallerden ise 57,5 milyar kilowatsaat elektrik satmasına karşın 5,5 milyar YTL aldı.

Yetkililer, EÜAŞ'ın, elektrik bedelinin yüzde 85'ini alabildiğini belirtiyorlar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber