Avcı: Öğretmenlerimizle uğraşmasınlar

Milli Eğitim Bakanlığında bahsedilen tarihte KPSS'siz öğretmen ataması söz konusu değildir

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Ocak 2014 11:26, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59
Avcı: Öğretmenlerimizle uğraşmasınlar

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, "KPSS'ye girmeden öğretmen atandığı" iddialarına ilişkin "Milli Eğitim Bakanlığında bahsedilen tarihte KPSS'siz öğretmen ataması söz konusu değildir. Olayı araştırdığımızda görüyoruz ki atanan öğretmen, 1994'te göreve atanmış, 3 yıl öğretmen olarak çalışmış, Yalova ve Bingöl'de. Yani asaleti tasdik edilmiş. Sonra özel nedenlerle istifa edip ayrılmış. 2012'de tekrar dönmek için başvuru yapmış" dedi.

Arnavutköy Şehit Çavuş Selçuk Gürdal Yatılı Bölge Ortaokulu'nda yarıyıl tatilinin başlaması dolayısıyla karne dağıtım törenine katılan Avcı, bir sınıfta gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Bir soru üzerine Nabi Avcı, son zamanlarda Milli Eğitim Bakanlığı ile ilgili çok da doğru olmayan ve özellikle öğretmenlerin çalışma şevkini kıran bazı haberlerin yapıldığını ifade etti.

Bu konuda medyadan daha duyarlı olmasını rica eden Avcı, Milli Eğitim Bakanı ile uğraşmanın başka, Milli Eğitim Bakanlığı ile uğraşmanın ise başka bir şey olduğunu kaydetti.

"Öğretmenlerimiz ile uğraşmasınlar" diyen Avcı, çocuklar, okullar ve bakanlıkla ilgili astı astarı olmayan haberler üzerinden yıpratma çabası içine giren bazı yayın organları bulunduğunu söyledi.

Avcı, bunun en son örneği olarak, bir gazetede "KPSS'ye girmeden öğretmen atandığı" yönündeki haber olduğunu anımsatarak, "Bu, sözünü ettiğim dezenformasyon çabalarının çok somut bir örneğidir. Milli Eğitim Bakanlığında bahsedilen tarihte KPSS'siz öğretmen ataması söz konusu değildir. Çünkü olayı araştırdığımızda görüyoruz ki atanan öğretmen, 1994'te göreve atanmış, 3 yıl öğretmen olarak çalışmış, Yalova ve Bingöl'de. Yani asaleti tasdik edilmiş. Sonra özel nedenlerle istifa edip ayrılmış. 2012'de tekrar dönmek için başvuru yapmış" diye konuştu.

Milli Eğitim Bakanı Avcı, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile öğretmen atama ve yerleştirme yönetmeliğine göre asaleti tasdik edilmiş bir memur ya da öğretmenin istifa ederek ayrılırsa tekrar geri dönme şansı bulunduğunu hatırlattı.

- "1994'te KPSS diye bir sınav yok"

Habere konu olan kişinin de 2012'de tekrar göreve dönmek için müracat ettiğini belirten Avcı, şu bilgileri verdi:

"2012 yılının Ocak ayında, yani ben bakan olmadan bir yıl önce bu arkadaşımız yasalara uygun olarak tekrar öğretmenlik görevine iade edilmiş. Şimdi bu kadar açık bir konu. Bu arkadaşımız göreve başladığı 1994'te KPSS diye bir sınav yok. Devlet memurları ya da öğretmenler o tarihte KPSS ile alınmıyordu. O zaman ki koşullarda yürürlükte olan mevzuata göre göreve başlamış. 1997'de istifa etmiş, sonra tekrar göreve dönmüş 2012 yılında. Her şey yasalara çok uygun ama Milli Eğitim Bakanı, üstelik ben bakan olmadan 1 yıl önce yapılan bir işlem bu. 'KPPS'siz öğretmen atıyor' diye böyle bütün öğretmen kitlesini, öğretmen adaylarını rahatsız edecek yalan haberler, öğretmenlerimizi de bizi de üzüyor. O yüzden böyle aslı astarı olmayan şeylerle milli eğitim camiamızı yıpratmayalım."

Bakan Avcı, çocuklarla bu soru üzerine bir süre sohbet etti.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, sürekli olumsuzluklar üzerinden bakanlığını gündeme getirmenin doğru olmadığını ifade ederek, "Bakanlıkta çok güzel işler yapılıyor. Bizim karnemizde de zayıflar olabilir. Onları da ikinci sömestrde düzeltiriz" dedi.

Avcı, Arnavutköy Şehit Çavuş Selçuk Gürdal Yatılı Bölge Ortaokulu'nda yarı yıl tatilinin başlaması dolayısıyla karne dağıtım törenine katıldı.

Okuldaki bir sınıfa giren Avcı, öğrencileri tek tek öperek, karnelerini ve çeşitli hediyeler verdi.

Bir öğrencinin yanına oturan Nabi Avcı, öğrencilere, "Soruları sorduk. Aldığımız cevaplara göre karneleri verdik. Şimdi siz sorun bakalım. Karne alan öğrencilere, ailelerine ne diyelim?" sorusunu yöneltti.

- "Karne nihai başarı belgesi değildir"

Daha sonra konuşan Avcı, karnelerin birinci dönemle ilgili çocuklar hakkında kanaat edinmek üzere düzenlenen belgeler olduğunu söyledi.

Karnelerin nihai başarı belgesi olmadığını vurgulayan Avcı, öğrencilerden iyi notlar, biraz daha düşük ve zayıf notlar alanlar olabileceğini dile getirdi.

Avcı, kendisinin de öğrencilik yıllarında çok zayıf notları olduğunu anlatarak, şunları aktardı:

"Benim iyi notumdan çok, zayıf notum oldu. Dolayısıyla ailelerimiz, velilerimiz düşük notlar nedeniyle çocuklarımızı üzmesinler. Onların tatillerini rahat rahat geçirmelerini sağlasınlar. Bu tatilde de çocuklarımız güzel güzel dinlensinler, eğlensinler sinemaya, tiyatroya gitsinler, tarihi turistik yerleri gezsinler. Aileleri, akrabalarını ziyaret etsinler. Biraz dinlensinler. Arada sırada da şöyle bir derslerine bakarlar ama öyle çok da fazla tatilde derslere boğulmasınlar. Çok fazla tatili derse çevirmesinler. Tatil bunun için, dinlenmek için veriliyor. Güzel güzel dinlensinler. Velilerimizden bir kez daha rica ediyoruz. Çocuklarımızı karneleri nedeniyle üzmesinler."

Bu arada Bakan Avcı, bir öğrencinin, "Her sene buraya geliyor musunuz?" sorusuna, "Her sene gelemiyorum. Arada geliyorum", bir başka öğrencinin ise "Bir daha gelecek misiniz?" sorusuna "İnşallah" cevabını verdi.

- "Şimdi Bakanın yanında ne desin?"

Öğrencilerin karne sevinci yaşadığını anımsatan Avcı, öğretmenlere de teşekkür etti.

Nabi Avcı, "Özellikle SBS'yi kaldırdıktan sonra 6 temel dersten yazılılarla çocuklarımızın başarılarını değerlendiriyoruz. Bu sınavı da kasım ayında yaptık. Çok başarılı geçti. 6 oturum halinde yapıldı. 8 milyon kağıt okundu. Öğretmenlerimiz, bana gelen araştırma sonuçlarına göre, sonuçlardan, bu uygulamadan çok memnun. Velilerimiz de çok memnun" diye konuştu.

"Öğrencilerimiz çok memnun mu bilmiyorum" diyen Avcı, sınavı 8. sınıflara yaptıklarını anımsattıktan sonra "Benim ablam girdi" diyen bir öğrenciye, "Ablan memnun mu?" diye sordu.

"Evet" cevabını alan Avcı, "Şimdi Bakanın yanında ne desin ama ben araştırma sonuçlarını gördüm ve gerçekten memnunlar. Dolayısıyla sürekli olumsuzluklar üzerinden Milli Eğitim Bakanlığını gündeme getirmek doğru değil. Bakanlıkta çok güzel işler yapılıyor. Bizim karnemizde de zayıflar olabilir. Onları da ikinci sömestrde düzeltiriz" ifadelerini kullandı.

- Okullardaki eksiklikler

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, bir gazetecinin, Türkiye genelinde araç-gereç, alt yapı gibi konularda bazı eksiklikler olduğunu hatırlatıp, bununla ilgili bakanlığın çalışmalarını sorması üzerine, şu bilgileri verdi:

"Sadece meslek okullarımızda değil, şüphesiz başka okullarımızda da zaman zaman aksayan sorunlar var. Meslek okullarımızla ilgili, mesleki eğitimi geliştirmeyle alakalı bakanlığımızın çok ciddi projeleri var biliyorsunuz. Bunların bir kısmı Avrupa Birliği projeleri. Ayrıca organize sanayi bölgelerinde açtığımız endüstri meslek liseleri var ki, onlar dershanelerden özel okullara dönüşecek kurumlar için model de oluşturuyor. Öğrenci başına yaptığımız destekler var ve oradan gayet güzel neticeler alıyoruz. Mesleki eğitimin hem fiziki alt yapı hem de eğitim-öğretim kadroları olarak daha nitelikli hale gelmesi için çalışıyoruz. Bunun da belli sonuçlarını almaya başladık. İstanbul'da da bazı okullarımızda yığılmalar oldu. Onların hepsini belli bir planlama ile düzeltiyoruz. Ortalamalarımız iyi gidiyor. Güzel ve yukarıya doğru."

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, konuşmasının ardından okulu gezdi. Öğrencilerle sohbet eden ve onları öpen Avcı, onlara çeşitli hediyeler verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber