Daralan aort damar kapağı, yenisiyle dikişsiz değiştirildi

Bir hastanın daralan aort damarı kapağı, minimal invaziv cerrahi (küçük kesi) yöntemiyle dikiş kullanılmadan protez kapakla değiştirildi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Ocak 2014 17:33, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Daralan aort damar kapağı, yenisiyle dikişsiz değiştirildi

Bir hastanın daralan aort damarı kapağı, minimal invaziv cerrahi (küçük kesi) yöntemiyle dikiş kullanılmadan protez kapakla değiştirildi.

Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Klinik Şefi Doç. Dr. İbrahim Özsöyler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 74 yaşındaki İbrahim Halil Arca'nın, nefes darlığı ve yorgunluk şikayetleriyle hastaneye başvurduğunu söyledi.

Yapılan tetkiklerin ardından Arca'nın kalp aort damarında daralma tespit ettiklerini belirten Özsöyler, hastanın aort damarı kapağını değiştirmeye karar verdiklerini ifade etti.

Aort damarı kapağının, yaşlılarda kireçlenmeye bağlı daralma gösterebildiğini aktaran Özsöyler, "Aort kapak değişimi sıradan bir ameliyat fakat bu ameliyat hasta için oldukça riskli. Göğüs kafesini boydan boya açıyoruz. Kalbi durdurduktan sonra kireçlenmiş kalp kapağını yerinden çıkartıp, protez kapakla dikişler koyarak değiştiriyoruz" dedi.

Özsöyler, bu ameliyatta yara iyileşme süresinin uzadığını ve hastanın enfeksiyon kapma riskinin arttığını vurguladı.

Arca'nın aort damar kapağını iki yöntemi ilk kez birleştirerek değiştirdiklerini ifade eden Özsöyler, "Daha önce cerrahların kullandığı minimal invaziv kalp cerrahisi yöntemini dikişsiz kalp kapağı yöntemiyle uygulayıp, hastayı çok küçük bir kesiyle ameliyat etmemiz ve kalbin içine hiç dikiş koymadan bu kapağı yerleştirmemiz, Türkiye'de ilk defa uygulanan bir yöntemdir. Hastamız bu küçük kesi sayesinde ameliyat sonrası dönemde hiçbir zorluk yaşamadı, çok kısa sürede uyandı. Ameliyat normale göre oldukça kısa sürdü" diye konuştu.

Kullanılan yöntemin hastanın yoğun bakımda kalma süresini de kısalttığını dile getiren Özsöyler, şunları söyledi:

"Yeni yöntemin avantajı, hastanın kısa sürede eski hayatına tekrar kavuşabilmesi. Normalde bizim bu ameliyatı uygulamamız için büyük bir kesi yapmamız gerekiyor. Bu kesinin iyileşmesi de zaman alıyor. Göğüs kemiğini boydan boya kesiyoruz. Bu uyguladığımız yöntemle çok küçük bir kesik yaptığımız için kısa sürede hastanın iyileşmesini sağlıyoruz. Ayrıca şu anda kullanılan dikişsiz kalp kapağı yöntemini biz kombine ettik. Minimal invazi kesiyle bu kapağı yerleştirdik. Bu da Türkiye'de ilk kez bizim kliniğimizde gerçekleştirildi."

Ameliyatın ardından bir gece yoğun bakımda kaldıktan sonra servise alınan İbrahim Halil Arca da kendisini son derece iyi hissettiğini belirterek, doktorlara teşekkür etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber